Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Halman son yolculuğuna uğurlanıyor

Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Halman son yolculuğuna uğurlanıyor

Halman için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Tören, sahneye getirilen Türk Bayrağı örtülü ve üzerinde resmi bulunan Halman'ın cenazesi için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Daha sonra tiyatro oyuncusu Tilbe Saran, Halman'ın özgeçmişini okudu.

Aile adına konuşan Halman'ın tiyatro oyuncusu kızı Defne Halman, babasının pek çok alanda çalıştığını, çeşitli görevlerde yer aldığını belirterek, babasının hep şair olarak anılmak istediğini aktardı.

Babasının "Belki ölüm" isimli şiirini okuyan Defne  Halman, onun çalışmalarıyla, yapıtlarıyla, insanlığıyla ektiği tohumların, ölümünün ardından büyüyüp yeşermeye devam edeceğini söyledi.

Tabutun başında "Babacım kızın olmaktan gurur duyuyorum" diyen Halman'ın, duygulu anlar yaşadığı gözlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni tiyatro sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu da "Keşke kendisini çok beğenerek izleyeceği oyunun galasında, bu salonda ağırlasaydık. Keşke İstanbul'da tören yapılacağı haberini daha önce alsaydık ve ona layık daha da katılımlı bir tören yapabilseydik. Ama acilen bu kadarını gerçekleştirebildik" ifadelerine yer verdi.

Halman'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kültür bakanı oluşunun başlı başına saygıya değer olduğunu dile getiren Yazıcıoğlu, "Shakespeare'i Türkçe'ye kazandıran insan olması, siyasetin kirlenmeyen birkaç yüzünden biri olması ve onunla bir kez tanışma onuruna erdiğim için benim için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Halman'ın yazdığı ve iki cilt halinde yayınlanan "Kültür Ufukları" kitabından, Yaşar Kemal'in yazdığı yazıdan bir alıntıyı okuyan Yazıcıoğlu, şunları aktardı:

"Talat Halman, bir zamanlar Kültür Bakanı oldu. Bizim ülkede edebiyatçılara devletçe hiç önem verilmemiştir. Düşünce adamları, sanatçılar bir hiçtir bizde. Bizim ülkemizde hapishaneye girmemiş, açlık çekmemiş bir sanatçıyı çok az görürüz. Oysa Kültür Bakanı olunca Talat'ın ilk işi, bizim şairimiz Dağlarca'yı ziyaret etmek oldu. İyi biliyorum ki Talat, Dağlarca'nın kitapçı dükkanını bakanlık kapısı sanmadı. O sıralar Dağlarca, sanırım hapisten yeni çıkmıştı ya da girmek üzereydi. Bir bakanın böyle belalı günlerde Dağlarca'ya gitmesi hepimizi şaşırttı. Bu yolu da bize Talat açtı. Sonra 1997 yılında Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü bana verilince zamanın Kültür Bakanı Almanya'ya benim için bile geldi. Sonra yalnız politik sebeplerden, yani Kürt sorunu üzerine yazı yazdığından dolayı onun Kültür Bakanlığı iptal edildi. Ben de o zaman bir gazete de 'Ne gam' diye yazdım. O Türkiye'nin dünyadaki Kültür Bakanıdır."  

Tiyatrocu Zeliha Berksoy da Halman'ın, büyük yapıtlar şiirler bıraktığını ifade ederek, Halman için Nazım Hikmet'in bir şiirini okudu.

Tiyatro oyuncusu Genco Erkal da "Size teşekkürü borçluyuz Talat Halman. Sevecenliğiniz, inceliğiniz, duyarlığınız, kültürünüz birikiminiz, hocalığınız için" diye konuştu.

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise bugün kültür dünyasından çok önemli bir yaprağın daha düştüğünü ifade ederek, çok önemli bir sayfanın kapandığını ancak bu sayfanın yıllarca, bu millet yaşadıkça okunacak çoklukta ve bollukta olduğunu söyledi.

Daha sonra tiyatro oyuncuları Halman'ın cenazesinin üzerindeki Türk bayrağını kaldırdı ve törene katılanlar cenazenin önünden saygı geçişinde bulundu.

Halman'ı cenazesi daha sonra Teşvikiye Camisi'ne götürüldü.

Törene Zafer Ergin, Engin Hepileri, Meral Çetinkaya gibi çok sayıda sanatçı katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler