Türkiye’nin ilk engelsiz camisi  Konya’da yapılacak

Türkiye’nin ilk engelsiz camisi Konya’da yapılacak

Kılıçarslan Mahallesi’nde Türkiye’de ilk defa engelliler için inşa edilecek Şehit Abdullah Taha Koç Camii, mimarisi ve engellilere yönelik birçok kolaylığıyla dikkat çekiyor.

Konya’da daha önce birçok camide engelsiz cami uygulamaları kapsamında yürüyen merdiven gibi kolaylıklar eklendi. Kılınçaslan Mahallesi’nde Büyükkapçı Camii'nin yıkılarak yerine yapılacak olan cami engelliler için büyük kolaylıklar sağlayacak. Projenin son aşamasına gelindiği ve isminin ‘Şehit Abdullah Taha Koç Camii’ olması planlanan caminin yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Engelliler için bütün ihtiyaçların düşünüldüğü cami Türkiye’de bir ilk olacak. Büyükkapçı Camii'nin yerine yapılacak Şehit Abdullah Taha Koç Camii’nde engellilere ve gençlere yönelik projeler de yer alıyor.

manset-017.jpgturkiye.jpg

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Enilen bilgilere göre caminin yanında görme ve yürüme engellilere de uygun olan 4 katlı sosyal tesis binası olacak. Bunların yanında tesiste; yemekhane ve günlük birçok ailenin yemek ihtiyacını karşılayacak aşevi bulunacak. Tesiste ayrıca 4 ila 6 yaş grubuna hitap eden 10 derslikli eğitim merkezi de yer alacak. Camide, 7 ila 8 kişilik bir ailenin kalabileceği misafirhane de düşünüldü. Sosyal tesis ile camii arasında engelliler için özel hazırlanmış, ‘Engelsiz Yollar’ olacak. Camii içerisinde engelli kadın ve erkeklere özel hazırlanmış ibadet etme alanları ve kabartmalı halılar, tekerlekli sandalyedeki engelliler için de camide kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmemeleri için ibadet edecekleri özel alanlar hazırlandı. Caminin altında 240 metrekarelik alanda ise çevredeki gençler için sosyal tesis yapılacağı öğrenildi.

turkiye’nin-ilk-engelsiz-camisi--(1).jpg

SELÇUKLU MİMARİSİ OLACAK

İsminin Şehit Abdullah Taha Koç olacağı düşünülen camiin mimarisi ise Selçuklu mimarisi özelliğinde olacak. Tek minareli ve tek şerefeli olarak planlanan cami mahalleye yeni bir sirkülasyon kazandıracağı yorumları yapılırken mahalleli projenin bir an evvel tamamlanması için çaba harcıyor.

turkiye’nin-ilk-engelsiz-camisi--(1).png

Yıkılacak olan Büyükkapçı Camii

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler