Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Konya 11 °C
24
13:30 Afyonkarahisar’ın saklı cenneti: Kocagöl doğaseverleri büyülüyor
13:28 Canan Kaftancıoğlu hakim karşısında: Tweetim kurumlara değil, çalışanlara yönelikti
17:13 Konyaspor Olağan Genel Kurul Toplantısı Çoğunluk Sağlanamadığı İçin Ertelendi
17:08 Kulu’da müstakil evde yangın
17:06 Ilgın Osmanlı Kent Meydanı Dönüşüm Projesi’nde Sona Yaklaşıldı
15:16 Domuz etli algı operasyonu çöktü: Konya ile alıp veremediğiniz ne?
13:52 23 Bin İşçi Grevde: Ulaşım ve Belediye Hizmetleri Aksadı
13:50 Baştan sona rezalet: 12 yaşındaki çocuğun başına gelmeyen kalmadı
13:40 Sahte yağı tespit edecek cihaz geliştirildi
13:37 Erdoğan'dan adaylık açıklaması: Bizim derdimiz koltuk değil
13:30 Afyonkarahisar’ın saklı cenneti: Kocagöl doğaseverleri büyülüyor
13:28 Canan Kaftancıoğlu hakim karşısında: Tweetim kurumlara değil, çalışanlara yönelikti
17:13 Konyaspor Olağan Genel Kurul Toplantısı Çoğunluk Sağlanamadığı İçin Ertelendi
17:08 Kulu’da müstakil evde yangın
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Konya

  4. Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 1 110

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Konya Kaşınhanı'nda havuç üreticileri adeta buz kesen havada, depolardan taşıdıkları havuçları hazırlayarak sevkiyat yapmaya devam ediyor.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 2 210

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Konya'da son günlerde eksi 15'e kadar düşen soğuk havada havuç üreticileri depolardan taşıdıkları havuçları hazırlayarak sevkiyat yapmaya devam ediyor. Yıl boyunca aşamalı söküm sayesinde, Türkiye'de yıllık 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonu karşılanıyor.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 3 310

Konya Ovası'nda 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesinde çiftçiler ise 80 bin dekar arazide havuç yetiştiriciliği yapıyor. Yaz aylarında aşamalı söküm yapılarak bir bölümü ihraç edilen havuçların bir bölümü ise depolara taşınıyor.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 4 410

Kış aylarında ise depolara taşınan havuçlar, fabrikalara taşınarak burada paketleme işlemi yapılıyor. Son günlerde eksi 15'e kadar düşen bölgedeki hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor. Sağlıklı depolama sayesinde yılın her ayı paketleme ile beraber Türkiye'deki 650 bin ton havuç üretiminin, 450 bin tonu mahalleden karşılanıyor.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 5 510

Yıllık 5 bin ton havuç üretimi yaparak farklı ülkelere ihracat yaptıklarını belirten firma yetkilisi Recep Pullu, "Tarladan getirdiğimiz ve depolardan kış aylarında taşıdığımız çamurlu havuçları havuzlara bırakıyoruz, oradan temiz bir şekilde paketliyoruz. Yılda 4 bin ile 5 bin ton arasında üretimimiz var. Türkiye geneline, her tarafa, her bölgeye gönderiyoruz. Yurtdışı da var ihracatlar arasında. Arap ülkelerinin yanı sıra Gürcistan, Romanya, Yunanistan ve Bulgaristan var. Türkiye'nin yüzde 65'ini karşılıyoruz. Bizde 12 ay havuç paketlemesi mevcut. Haziran ayının 15'inden itibaren tarladan sökümüne başlıyoruz. Kış ayları için ise depolama yapıyoruz. Bu depolardan da mart ayının sonuna kadar kullanıyoruz. Soğuk kış günlerinde buradan havuçları depolardan getiriyoruz. Depoda da bittikten sonra yine tarladan söküm zamanı gelir ve tarladan sökeriz" dedi.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 6 610

"Kış aylarının kendine göre bir zorluğu var"

Kış aylarında da üretimin devam ettiğini belirten Recep Pullu şöyle devam etti:

"Kış aylarının kendine göre bir zorluğu var şimdi yaz gibi olmuyor. Yazın saat 7'de başladığımız işe kış aylarında saat 9'da başlayabiliyoruz havaların soğuk olduğundan dolayı. Hava iyi olursa zaten böyle bir sıkıntımız olmuyor ama hava soğuk olduğu zaman ister istemez, işimizi insanlarla yaptığımız için, makine olmadığı için mecburen saat 9 gibi başlıyoruz işe. Hava soğuk olunca eleman alanında sıkıntı oluyor. Bizim işlerde süreklilik devamlı var. Yani yaz, kış fark eden bir şey yok, yaz ile kış aynı şu anda."

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 7 710

"Hedefimiz 10 bin ton"

Firma yetkilisi Recep Pullu, "Bundan 10 gün önce söktüğümüz havucun fiyatı 1,25 kuruştu, şu anda kar yağdığı için, tarlalara giremediğimiz için bu 2,25 kuruşa geldi. 2,25 kuruş fiyat bizi yine kurtarmıyor. Biz sadece günü geçiştirmek için yani. İhracat durmasın süreklilik olsun, herkes işinde, herkes ekmeğinde olsun diye. Hedefimiz ise 10 bin ton. İlerleyen yıllarda, ilerleyen zamanlarda bunu başarmak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 8 810
Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 9 910
Türkiye'nin havuç üretim merkezi Konya'da buz kesen havada hummalı çalışma 10 1010
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin