Türkiye'nin Güney Amerika diplomasisi kadın büyükelçilerin elinde

Türkiye'nin Güney Amerika diplomasisi kadın büyükelçilerin elinde

Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Kaya:- "Şili'de devlet başkanının da kadın olması, kadın büyükelçiler için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Örneğin, ülkeden ayrılan kadın büyükelçilere diğer kadın meslektaşları tarafından verilen veda yemeklerine Şili D

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Türkiye'nin Güney Amerika diplomasisini kadın büyükelçiler yürütüyor.

Türkiye'den kilometrelerce uzakta, Güney Amerika'da görev yapan üç kadın büyükelçi, Şili, Arjantin ve Küba'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajlarını AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya, 15 Ekim 2013'ten bu yana görev yaptığı Şili'de, Türkiye gibi köklü tarihe, kültüre ve öneme sahip bir ülkeyi temsil etmekten dolayı büyük bir onur ve gurur duyduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Kaya, Türk diplomat olmanın diğer ülke diplomatlarından daha üstün özelliklere sahip olmayı gerektirdiğini belirterek, bunun büyük bir sorumluluk olduğu bilinciyle Şili devleti ve halkıyla Türkiye arasında her alanda dostluk ve iş birliği köprülerinin kurulması yönünde çaba gösterdiğini kaydetti.

Kaya, "Şili'de devlet başkanının da kadın olması, kadın büyükelçiler için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Örneğin, ülkeden ayrılan kadın büyükelçilere diğer kadın meslektaşları tarafından verilen veda yemeklerine Şili Devlet Başkanı veya annesi de katılmaktadır. Bu da kadın büyükelçilere doğrudan devlet başkanıyla daha yakın iletişim kurabilme olanağı vermektedir." değerlendirmesinde bulundu. Kaya, diğer birçok ülkenin de bu sebeple Şili'ye kadın büyükelçi atamayı tercih ettiğini ve kendisinin de konutta düzenlediği birçok davete devlet başkanının annesinin katıldığını aktardı.

Türkiye'nin bugün kadın büyükelçi ve diplomat sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Kaya, Dışişleri Bakanlığında kadın diplomatların sayısının erkeklerin sayısına yaklaşmasının, kadınların büyük fedakarlık göstererek, dirayetli ve özverili çalışmalarının bir sonucu olduğunun altını çizdi.

Büyükelçi Kaya, ülkesini temsil ettiği Şili'deki Türk dizilerine olan yoğun ilgiye de değinerek, birçok televizyon kanalının Türk dizileri satın aldığına ve bu dizilerin ülkede oldukça popüler olduğuna dikkati çekti. Kaya, "2014 Mart ayından beri Şili’de gösterilen Türk dizilerinin sayısı 20’ye ulaştı. Bu fenomen diğer Latin Amerika ülkelerine de yayıldı. Artık Türk televizyon dizileri sayesinde bölgede Türkiye’yi tanımayan kalmadı. Şili’de kime rastlasanız, herkesin favori bir Türk dizisi ve sanatçısı vardır." diye konuştu.

Kaya, dünya kadınlarına 8 Mart mesajında da, "Kadın demek medeniyet ve kültürün özü demektir. Kadınsız bir medeniyet ve kültür düşünülemez. Bunun bilinciyle kadınlar, siyasette, ekonomide, bilimde ve sanatta söz sahibi olmalı ve çocuklarını da bu bilinç ve anlayışla yetiştirmelidirler. Kadınların dünyada her alanda söz sahibi olmaları barışın, dostluğun, uzlaşmanın ve istikrarın güvencesidir." ifadelerini kullandı.

- "Diplomatlık, yaşam tarzı olmasını gerektiren onurlu bir meslek"

Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Meral Barlas da 2016'nın son günlerinde Arjantin'e gelerek, görevine burada başladığını ve Arjantin'in yanı sıra Paraguay ile Uruguay'ın da görev alanına girdiğini anlattı. Barlas, bulunduğu ülkenin Türkiye'den çok uzak olduğunu fakat bölge insanının Türk halkına çok benzer özellikleri olduğuna değinerek, "Gerek iş vesilesiyle gerek iş dışında tanıştığım insanların yaklaşımlarının sıcak ve dostça olduğunu memnuniyetle görüyorum. Ülkemize karşı ön yargılardan uzak, samimi bir ilgi bulunuyor." dedi.

Diplomaside başarı için önem taşıyan, disiplin, sağduyu, temkinlilik, özveriyle çalışma, yeni olaylara hazırlıklı olma ve esneklik gösterebilme gibi önemli niteliklere sahip olan kadınların, bu özellikleriyle çözüm odaklı yaklaşımların geliştirilmesine katkıda bulunduklarını vurgulayan Barlas, şunları kaydetti:

"28 yıllık bir memuriyetimde bakanlığımızda kadın olarak ayrımcılıkla karşılaşmadığımı ve mesleki olarak liyakat temelinde, adil ve eşit şartlar sunulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten bu adil yaklaşımın sonucunda bugün bakanlığımızda üst düzeye gelen çok sayıda kadın görmek mümkün. Kadın meslektaşlarımızın yıllarca özverili, disiplinli çalışmalarının, emeklerinin karşılıklarını ayrımcılıkla karşılaşmadan alacaklarını bilmeleri ve alabilmeleri çok sevindiricidir."

Büyükelçi Barlas, diplomatlığın yaşam tarzı olmasını gerektiren onurlu bir meslek olduğunu ve bu görevi yürüten diplomatların ülkesini temsil ettiğini hiçbir zaman unutmaması gerektiğine dikkati çekti.

Barlas ayrıca "Ailenin temel direğini oluşturan ve hayatın her alanında görevler üstlenen kadınlarımıza adanan bu özel günde tüm kadınlarımızı saygıyla kutluyor, huzur ve mutluluk diliyorum. Bu vesileyle, bu günü, toplumda maalesef hala mevcut bulunan kadına karşı şiddet ve ayırımcılığa karşı mücadeleye dikkat çekilmesi bakımından önemli gördüğümü de belirtmek istiyorum." dedi.

- "Kadın diplomatlar 'griyi' daha rahat görebiliyor"

Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Berris Ekinci, Küba’daki görevine 1 Aralık 2016'da başladığını ifade ederek, "Türkiye’den, ailemden ve dostlarımdan kilometrelerce uzakta olmanın tabiatıyla çeşitli zorlukları var. Ancak benim şansım, Havana'daki görevime başlamamdan hemen sonra 20 Aralık 2016'da Türk Hava Yollarının (THY) Havana-Karakas seferlerini başlatması oldu. Böylelikle ülkemiz ile Küba arasında doğrudan bir iletim hattı kuruldu." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Ekinci, Havana'daki yeni görevinin ilk üç ayını tamamladığını belirterek, Küba'daki bu kısa dönemine ilişkin, ülkenin sağlık, eğitim ve sanat politikaları, insanlarının içtenliği ve yardımseverliğinden etkilendiğini ve ayrıca resmi Küba makamlarının başta ekonomi olmak üzere Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusuna çok olumlu yaklaştıklarını gözlemlediğini kaydetti. Ekinci, esasen Türkiye'deki özel sektörün Küba’daki iş olanaklarını yakından takip ettiğinin de altını çizdi.

Ekinci, diplomatlığın dışarıdan hoş görünebilen ancak kendi içinde bir o kadar da zorlukları olan bir meslek olduğuna dikkati çekerek, "Ancak insanın ülkesini temsil görevini üstlenmesi, bu bağlamda ülkesinin tanıtımına katkıda bulunması, tabiri caizse pişen çorbada çok küçük de olsa bir katkısının olması son derece gurur ve mutluluk verici." diye konuştu.

Diplomatlık mesleğinin sadece 09.00-17.00 saatlerinde çalışılan bir meslek olmadığını vurgulayan Ekinci, "Hiç durmadan 24 saat devam edebilen bir meslek. Genç arkadaşlarımızın önlerinde onlara örnek olabilecek, her iki kanadı da başarıyla yürütmüş olan birçok kadın diplomatımız var." diye konuştu.

Berris Ekinci, kadın diplomatların kararlılıklarını esneklikle daha iyi bağdaştırabilme noktasında "griyi" daha rahat görebildiklerini, diplomaside siyah veya beyazın olmasının güç olduğunu ve muhataplarla ara bir renkte buluşulduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın birçok köşesinde, kadın hakları konusunda mesafe alınması gereken maalesef daha çok uzun bir yol vardır. Günümüzde halen erkek egemen bir toplum gerçeği söz konusudur. Bu bağlamda kadınların birbirlerine yönelik destekleri ve yardımları, kadın-erkek eşitliğine gösterilmesi gereken hassasiyetin her vesileyle gündeme getirilmesi son derece önemlidir. Öte yandan, erkeklerin bu konuda bilinçlendirilmelerinin de kilit önem taşıdığını düşünüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :