Türkiye'nin Azez'de onardığı camide mukabele geleneği

Türkiye'nin Azez'de onardığı camide mukabele geleneği

Fırat Kalkanı Harekatı ile teröristlerden temizlenen Azez'de oluşan güven ortamı sayesinde halk günlük yaşamını daha rahat sürdürebiliyor- Ramazana huzur içinde giren Azezliler, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından onarılan Yetimler Camisi'nde mukabele gelene

HALEP (AA) - RAUF MALTAŞ - Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terör örgütlerinden kurtarılan Halep'in Azez ilçesindeki Müslümanlar, oluşan güven ortası sayesinde günlük yaşamlarını daha rahat sürdürürken, ramazanda camiye giderek mukabele geleneğini devam ettiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından teröristlerden temizlenen Azez'de halk güven ortamı sayesinde ramazan ayına huzurlu bir şekilde girdi. Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle 6 yıldır büyük sıkıntılar yaşayan Suriyeliler, harekat sayesinde günlerini ramazana yakışır bir şekilde geçirebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Suriyeli Müslümanlar, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Azez'de onarılan Yetimler Camisi'nde mukabele geleneğini yerine getirmek için buluşuyor.

Mukabeleye ilgi gösteren Azezliler, ilçede zaman zaman terör saldırıları olsa da ibadetlerini ramazanda huzurlu şekilde yerine getirebiliyor.

- "Esed cemaati mescitten uzaklaştırıyor"

Yetimler Camisi'nin hafız imamı Mustafa Hendevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki halkın ihtiyaçlarının büyük bir bölümünün Türk hayırseverler tarafından karşılandığını söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, çatışmalar nedeniyle harabeye dönen caminin onarımının yapıldığını vurgulayan Hendevi, "Bu cami uzun bir süre hiçbir tadilattan geçmemişti ama sağ olsun Türkiye sayesinde onarımı yapıldı. Burada her gün sabah ve ikindi namazından sonra Kur'an-ı Kerim dersi yapıyoruz. Yaptığımız hatim dışında ramazana özel olarak hatim geleneğini sürdürüyoruz." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim okunan yerlere Allah'ın yardımının muhakkak ulaştığına inandıklarını anlatan Hendevi, "Savaşın etkili olduğu dönemlerde cemaat camiden korkuyor gelemiyordu. Esed her yere füze attığından cemaati mescitten de uzaklaştırıyor ama şu anda Fırat Kalkanı'ndan sonra elhamdülillah biraz daha güvenli bir bölgeye kavuştuk. Şu an cemaat, mescitlere daha fazla gelip, namaz kılıp hatimlere katılabiliyor." dedi.

- "Türkiye huzura vesile oldu"

Hatme katılan 61 yaşındaki Mahmud Neddu da vatanlarında ramazan ayına geçirebilmenin sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

İç savaş nedeniyle 6 yıldan beri camide doğru dürüst namaz bile kılamadıklarını ifade eden Neddu, "Türkiye Cumhuriyeti ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Türkiye, ramazan ayını huzurlu bir şekilde geçirmemize vesile oldu, Allah razı olsun. DEAŞ döneminde burası çok vahim durumdaydı. Fırat Kalkanı'ndan sonra bölgede gerçekten istikrar sağlandı." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :