"Türkiye'nin 2023 hedefleri için güçlü bilişim altyapısı şart"

"Türkiye'nin 2023 hedefleri için güçlü bilişim altyapısı şart"

MOBİLSİAD Başkanı Alkin:-"Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına sahip olması vazgeçilmez"

İSTANBUL (AA) - Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkanı Kerem Alkin, "Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına sahip olması vazgeçilmez" dedi.

MOBİLSİAD tarafından Başkan Alkin'in ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında, "Elektronik Haberleşme Sektöründe Genişbant Etki Analizi ve Türkiye İçin Yol Planı" raporunun sonuçları açıklandı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, genişbant penetrasyonu ile kişi başı gelir arasında doğrusal bir ilişki bulunduğunu vurgulayan rapor, ülkelerde genişbant kullanımı ve yaygınlığı arttıkça kişi başı gelirin daha yükseldiğini ve geniş bant teknolojisine yapılacak 1 liralık yatırımın milli gelirde 2,2-3,6 liralık artış sağlayabileceğini öngörüyor.

Raporun içeriğine ilişkin bilgi veren Alkin, Türkiye'de de bilgi ve iletişim sektörü ile genişbant alanına yapılacak yatırımların başta ekonomik büyüme olmak üzere Türkiye'ye yaratacağı katmadeğerden bahsetti.

Başkan Alkin, Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına sahip olmasının vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Ulusal Genişbant Planı'nın stratejik bir unsur olarak gündeme alınması gerektiğini belirten, Türkiye'nin en kısa zamanda "Ulusal Genişbant Planı" hazırlaması gerektiğinin altını çizen Alkin, şunları anlattı:

"Türkiye geniş bant penetrasyonunda OECD ülkeleri içinde en alt sırada yer alıyor. Genişbant kullanım ve yaygınlığı arttıkça kişi başı gelirin daha yüksek oluştuğu görülüyor. 2016 yılından itibaren yapılacak 24 milyar liralık yatırımın 10 yıl içinde 52-86 milyar liralık GSYH artışı getireceğini ön görüyoruz. Dünya üzerinde 140 ülkenin hali hazırda yürürlükte olan bir genişbant gelişim planı var, 13 ülke ise stratejik bir plan oluşturdu. Bizim de planımızı oluşturup, bir an önce devreye koymamız gerekiyor."



- "2023'e kadar 450 bin kilometrelik altyapı gerekiyor"


Kerem Alkin, Ulusal Genişbant Planı'nda MOBİLSİAD olarak yer almasını istedikleri uygulama ve önerilere de değindi.

Türkiye'nin genişbandı mutlaka stratejik bir unsur olarak değerlendirmesi, ekonomik kalkınmaya ulaşılmasında genişbandı kritik bir kaldıraç olarak kullanması gerektiğine işaret eden Alkin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu aşamada 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi önerilen 3 stratejik hedef ülkenin her noktasında 30 megabitten başlayarak 100 megabit erişim hızının kullanıma sunulması, 300 bin kilometre omurga ve 150 bin kilometre erişim olmak üzere 450 bin kilometre fiber altyapıya ulaşılması, mevcut bakır kabloya dayalı genişbant altyapısı içinde ömrünü tamamlayanların fiber kablo ile değiştirilmesidir. Ulusal Genişbant Planı geniş bir katılım ile sektörün tüm taraflarının görüş ve önerileri alınarak hazırlanmalı ve uygulamaları da yine tüm tarafların içinde yer alacağı bir komisyon tarafından izlenmelidir. Ulusal Genişbant Planı'nın temel amaçları, ülke çapında genişbant altyapısının oluşturulması, fiber erişimin sağlanması, evrensel erişimi sağlamak üzere bağlantı kapasitesi ve hızının genişletilmesi, rekabet ve pazara dayalı sektörel gelişmenin sağlanması ile internet hizmetleri ile uygulamaların kabulü yoluyla talep yaratılması olmalıdır."

Alkin, Ulusal Genişbant Planı ile paralel olarak katma değerli servis sağlayan KOBİ'lerin de önünü açacak düzenlemelerin hayata geçirilmesinin önem taşıyacağını dile getirdi.

Söz konusu KOBİ'lerin Türkiye pazarına yurt dışından servis sağlayan büyük şirketlere göre dezavantajlı konumlarının düzeltilmesi ve piyasanın büyüyebilmesi için iş akışları etrafındaki şartların, vergilendirme yapısının ve sektörel teşviklerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Alkin, "Üretilen 100 birimlik katma değerin bugün yüzde 35 yarın yüzde 20'si yerine, en az yüzde 50'sinin servis sağlayıcı KOBİ'ye dönmesini sağlayabilirsek piyasada ciddi bir büyüme sağlanabilecektir" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler