Hadim ilçesinde, mikroklima iklimi dolayısıyla sadece bir mahallede yetişen "gök üzüm", Türkiye'de başka yerde üretilmiyor. Gök üzüm, gölgede kurutularak tüketiciye sunuluyor.
Türkiye'de sadece Konya'da
124
224
Torosların dik yamaçlarındaki Aladağ bölgesinde bin 500 dekar alanda üretilen gök üzüm, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
324
Yılda yaklaşık bin ton üretilen üzüm, güneş görmeden kurutulduğu için doğal rengini koruması ve farklı aroması nedeniyle ilgi görüyor.
424
Bağ bozumu sonrası gök üzümün uzun süren kurutma hikayesi başlıyor. Sonbaharda toplanan üzümler, evlerin tavan arasında tellere salkımlar halinde asılarak kurumaları bekleniyor.
524
Gölgede uzun süre bekleyen üzümler, daha sonra işlenmeye hazır hale geliyor. Kuruyan üzümler, kış günlerinde ev halkı tarafından salkımlarından ayrılıyor.
624
Bölgede çok az keçemen üzümü üretimi de var. Üretilen gök üzüm daha çok, kurutulmuş olarak tüketiciye sunuluyor
724
Bin ton yaş gök üzümden yaklaşık 200 ton kuru üzüm elde ediliyor.
824
Gök üzümün aroması, bölgede rakımın yüksekliği ve güneşin getirdiği avantaj nedeniyle çok farklı.
924
Gölgede kurutulduğu için rengini koruyan gök üzüm, yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.
1024
Aladağ bölgesi mikroklima iklime sahip. Rakım 650'den başlayıp 2 bin metreye kadar çıkıyor. Bu özelliği nedeniyle iklimi farklılık gösteriyor. İlçede toplam 39 bin dekar bağ alanı var.
1124
1224
1324
1424
1524
1624
1724
1824
1924
2024
2124
2224
2324
2424