"Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı yok"

"Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı yok"

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aygül:- "Türkiye'de yeteri kadar kurbanlık var. Bu konuda yapılan spekülasyonlara itibar etmemek lazım"- "İstanbul'da, 150 bine yakını büyükbaş, 140 bini de küçükbaş olmak üzere 290 bin civarında kurbanlık hayvan

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı olmadığını belirterek, bu konuda yapılan spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Aygül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın sorunsuz şekilde geçmesi için tüm önlemleri aldıklarını ve gerekli denetimleri yapmaya başladıklarını söyledi.

Bu yıl ihtiyaç duyulan kurbanlık sayısının temini konusunda hiçbir sorun yaşanmayacağını belirten Aygül, Türkiye'de yeteri kadar kurbanlık bulunduğunu anlattı.

Bu konuda yapılan spekülasyonlara itibar etmemek gerektiğini vurgulayan Aygül, "İstanbul'da, 150 bine yakını büyükbaş, 140 bini de küçükbaş olmak üzere 290 bin civarında kurbanlık hayvana ihtiyaç bulunuyor. İldeki çiftçilerde 17 bin büyükbaş, 28 bin küçükbaş hayvan var. Geri kalanlar da diğer illerimizden gelecek. Bu konuda en ufak bir sıkıntı yok." dedi.

- "Gerekli tüm işlemler yapılacak"

Hamit Aygül, hayvanların geçişlerinin devam ettiğini belirterek, pasaport, nakil belgesi, küpe numarası, veteriner raporu gibi şartları ve belgeleri yerine getirmeyenlere asla taviz vermeyeceklerini ve gerekli tüm işlemleri yapacaklarını vurguladı.

Bayramın sorunsuz geçmesi için herkesi şartlara uymaya davet eden Aygül, "Yaptığımız denetimlerde, belgesiz nakil yapıldığının tespit edilmesi durumunda, büyükbaşlarda 462 lira, küçükbaşlarda 73 lira ceza uygulanıyor. Araç sahibine de bin 544 lira idari ceza veriyoruz. Anadolu Yakası'ndan gelen hayvanların Avrupa Yakası'na usulsüz geçişinin yapılması durumunda 7 bin 731 liralık ceza uygulaması yapılacak." diye konuştu.

- "Hayvanlara kötü muameleye gerekli cezalar verilecek"

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, daha önce başlatılan, "Hayvan refahı sistemi"nin bu yıl da tavizsiz uygulanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Hayvanları taşıyan araçların refah kurallarına uygun olması gerekiyor. Ayrıca, nakil esnasında da bu kurallara uygun hareket edilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu şartlara uymayanlara bin 544 lira, kesim sırasında da hayvanlara kötü muamele yapanlara 3 bin 91 lira ceza var. Bu kapsamda geçen yıl Çamlıca ve Kavacık kontrol noktalarında belgesiz olarak geçirilmeye çalışılan 512 büyükbaş hayvan tespit ettik. Bundan dolayı 42 kişiye ceza uyguladık. Ayrıca, Avrupa Yakası’na geçen 243 büyükbaş, 514 küçükbaş için işlem yaptık. 12 işletme sahibine ceza verdik."

Geçen Kurban Bayramı'nda İstanbul'da 131 bin büyükbaş, 110 bin küçükbaş olmak üzere 231 bin civarında kurban kesildi. Bu yıl ise 150 bini büyükbaş, 140 bini de küçükbaş olmak üzere kentte 290 bin civarı kurbanlık kesileceği tahmin ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :