Türkiye'de Çocuk İstismarı Davalarında Artış

Türkiye'de Çocuk İstismarı Davalarında Artış

İstanbul Beykent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen uluslararası kongrede Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, Türkiye'de çocuk istismarı vakalarının artışına dikkat çekti.

İstanbul Beykent Üniversitesi'nde düzenlenen 4'üncü Uluslararası Sağlık Bilimleri Araştırma Günleri Kongresi'nde, çocuk ihmal ve istismarı konusu ele alındı. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, Türkiye'de çocuk istismarı vakalarının ciddiyetini vurgulayarak Adalet Bakanlığı'nın genel verilerine göre son bir yılda 20 bin çocuğa istismar davası açıldığını belirtti. Bu vakaların yanı sıra 7 bin çocuğun doğum yapmak zorunda kaldığını açıklayan Prof. Dr. Sözen, çocuk ihmal ve istismarının her toplumda olduğu gibi Türkiye'de de endişe verici bir sorun olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Sözen, çocuk istismarının tek boyutlu olmadığını ve fiziksel, duygusal, ekonomik istismar ile ihmalin bir arada bulunduğunu belirtti. Özellikle fiziksel ve duygusal istismara uğrayan çocukların cinsel istismara uğrama riskinin 3-7 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

Ailelere çocuklarını istismardan koruyabilmeleri için çeşitli önerilerde bulunan Prof. Dr. Sözen, çocuklara "hayır" diyebilme yeteneğinin öğretilmesi gerektiğini ve çocukların kendi bedenlerinin özel olduğu bilincinin aşılanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocukların istismar edildiğini anlamak için ebeveynlere çocuklarını iyi gözlemleme ve tanıma önerisinde bulundu.

Sosyal medyanın çocukların istismarına yol açabileceği konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Sözen, çocukların sürekli olarak sosyal medyada teşhir edilmesinin riskli olduğunu ve kötü niyetli kişilere kapı açabileceğini ifade etti.

Kongre hakkında konuşan İstanbul Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Yıllar, uluslararası kongrenin bilgi alışverişini kolaylaştırdığını ve yeni çalışmaların önünü açtığını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.