Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

ASO Başkanı Özdebir: - "Dünyada ve çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 4,8'lik büyüme bir başarı olarak değerlendirilmelidir"- ATO Başkanı Bezci: - "Büyümenin hızı kadar kalitesi de önemli. Türkiye'de iç tüketim ve kamu harcamalarına dayalı, cari

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyümesine ilişkin, "Dünyada ve çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 4,8’lik büyüme bir başarı olarak değerlendirilmelidir." ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, ocak-mart dönemine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Büyümenin Türkiye'nin potansiyelinin altında kalmasına karşın, beklentilerin üzerinde geldiğinin altını çizen Özdebir, "Dünyada ve çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 4,8'lik büyüme bir başarı olarak değerlendirilmelidir. Ancak net ihracatın büyümeye katkısının negatif olması, büyümenin iç tüketime dayandığını göstermektedir." açıklamasında bulundu.

Hanehalkı tüketim harcamalarındaki yüzde 6,9 ve kamu harcamalarındaki yüzde 10,9'luk artışların büyümenin itici gücünü oluşturduğuna dikkati çeken Özdebir, büyüme tablosundaki en olumsuz göstergenin yatırım harcamalarındaki düşüş olduğunu belirtti. Söz konusu düşüşün yatırım ortamı ve reel sektör beklentilerindeki olumsuzlukları yansıttığına işaret eden Özdebir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yatırımlardaki düşüş gelecekteki büyüme performansımızı da olumsuz etkileyecektir. Yatırımlardaki düşüş yapısal reformlara duyulan ihtiyacı yansıtmaktadır. Bu nedenle hükümet bir an önce yatırım ortamını iyileştirecek reformlara odaklanmalı, kredi maliyetlerini düşürecek tedbirler almalıdır."

Sanayi üretiminde yaşanan yüzde 5,9'luk artışa da değinen Özdebir, sanayi sektörünün büyümenin lokomotifi olduğunun altını çizdi. Buna karşın sanayi üretiminde nisan ayındaki düşüşün sektörde çarkların yavaşlayabileceği endişesini doğurduğunu kaydeden Özdebir, "Turizmde, yaz sezonunun başladığı bu günlerde turist sayısında meydana gelebilecek ciddi bir azalma da bu endişeyi beslemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Büyümeyi sürdürülebilir ve yüksek bir trende yerleştirmek için ülkenin yeni bir hikayeye ihtiyaç duyduğuna işaret eden Özdebir, bu hikayenin üretime dayalı yeni bir büyüme modeline dayanmasının önemini vurguladı.

"Cari işlemler açığı vererek yabancı tasarruflarla büyümenin sürdürülebilir olmadığını yaşadığımız tecrübeler göstermektedir." ifadesini kullanan Özdebir, bu yüzden ihracatın birim değerini yükseltecek ileri teknolojili yüksek katma değerli ürünlere ve inovasyona odaklanan bir büyüme stratejisinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

- "Büyümenin hızı kadar kalitesi de önemli"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4,8'lik büyüme performansının "umut verici bir gelişme" olduğunu kaydetti.

Büyümeye en önemli katkıyı hanehalkı ve kamu harcamalarının yaptığına dikkati çeken Bezci, "Türkiye ekonomisinin içeride ve dışarıda yaşanan olumsuzluklara, Rusya başta olmak üzere ihracat pazarlarındaki sıkıntılara rağmen büyüme sağlaması gerçekten çok olumlu bir gelişme. Ancak büyümenin hızı kadar kalitesi de önemli. Türkiye'de iç tüketim ve kamu harcamalarına dayalı, cari açık oluşturan büyüme yerine ihracata ve yatırıma dayalı, kaliteli bir büyümenin sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ihracat pazarlarındaki sıkıntıların sürdüğüne işaret eden Bezci, iş dünyası olarak büyümenin beklenenin üzerinde gerçekleşmesinden memnun olduklarını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler