Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

Türkiye-AB mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesind Bodrum'dan kaçak geçişler azaldı- Kaçaklardan geriye Adaboğazı Akvaryum koyu ve yakın adacıklarda bırakılan özel eşyalarla, kurulan barakalar kaldı

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Türkiye-AB mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde sahillerdeki sığınmacı yoğunluğu biterken, geride özel eşyaları ve naylon çadırlar kaldı.

Bodrum ilçesindeki sahillerde gözle görülür azalma yaşanırken, ilçeye yaklaşık 5 kilometre yürüme mesafesindeki Adaboğazı Akvaryum koyunda, yasa dışı geçiş öncesi bir süre bölgede yaşadıkları anlaşılan göçmenlerin geride bıraktıkları özel eşyalar ile barınmak için ormanlık alana kurdukları naylondan çadırlar göze çarpıyor. Ayrıca, sahillerde lastik bot şişirmek için kullanılan pompalar ve yaşam malzemeleri yer alıyor.

Özellikle kıyı şeridinde çevreye saçılmış çok sayıda giysi çevrede kötü görüntü oluştururken, bazı giysilerin ısınmak için yakıldığı görüldü.

Bitez Limanında görevli kaptan Burak Erdemli, kaçakların koya bıraktıkları atık malzemelerin belediye ekiplerince birkaç kez temizlendiğini söyledi.

Bölgedeki kaçak geçişlerde gözle görülür bir azalma yaşandığını ifade eden Erdemli, "Bölgede daha önce sık sık geçişler yaşanıyordu. Kaçaklar kendilerine barınacak yerlerde yapmışlar. 6-7 aydan bu yana kurulan derme çatma yapılar var." diye konuştu.

Erdemli, belediye ekiplerinin geçtiğimiz günlerde bölgeden botlarla iki kamyona yakın çöp topladığını da sözlerine ekledi.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.


Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :