Türkiye üs oldu

Türkiye üs oldu

3 milyon şirketin temsilcisi İstanbul'da buluştu

Asya Pasifik'teki şirkretin temsilcilerine seslenen Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye hem Doğu hem Batı için büyük fırsatlar sunuyor. Uzakdoğulu dostlarımızın Batı piyasalarıyla girecekleri temaslarda Türkiye'yi üs seçmeleri doğru olacaktır" dedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nun (CACCI) 25. İş Zirvesi, dün İstanbul'da toplandı. Toplantıya, Asya Pasifik bölgesinin 27 ülkesinden gelen ve dünya ekonomik hasılasının yüzde 22'sini üreten 3 milyon şirketin temsilcileri katıldı.

Kaçınılmaz yükseliş

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve Amerika'da büyümenin yavaşlaması üzerine küresel güç dengelerinin Asya'ya doğru kaydığının artık belirgin bir şekilde ortaya çıktığına işaret etti. Asya'nın ekonomik ağırlığını yeniden kazanmasının "kaçınılmaz" olduğuna vurgu yapan Gül, "Asya Pasifik bölgesinde yaşanan bu ekonomik mucizenin iyi tahlil edilmesi gerektiğine inanmaktayım. Bu mucizenin altında yatan faktörlerin başında siyasi istikrarın sağlanması ve yabancı yatırımlara cazip iş imkanının oluşturulması gelmektedir" dedi.

Bu noktada Türkiye'nin önemine işaret eden ve Türkiye'nin Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan oluşan geniş bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece bölgemizden, Ortadoğu'dan, çevremizdeki ülkelerden değil, uzak bölgelerden de birçok büyük uluslararası şirket bölgesel ofislerini İstanbul'da açmaya başladılar. Maastricht Kriterleri'nin neredeyse tamamını gerçekleştiriyor olması Türkiye'deki riskleri de neredeyse minimuma indirmiştir. O açıdan Uzakdoğu'dan gelen dostlarımızın Avrupa, Batı piyasalarıyla girecekleri temaslarda Türkiye'yi üs seçmeleri, Türkiye'yi değerlendirmeleri inanıyorum ki doğru olacaktır."

İlişkiler gelişmeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Asya Pasifik coğrafyasına verdiği öneme işaret ederek, bölge ile ilişkilerini geliştirip güçlendirmeyi dış politikalarının ana hedeflerinden biri yaptıklarını, bölgede yeni dış temsilcilikler açtıklarını ve daimi temsilcilerinin sayısını artırdıklarını anlattı