"Türkiye sığınmacı yükünü tek başına taşımamalı”

"Türkiye sığınmacı yükünü tek başına taşımamalı”

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis:- "Uluslarası korumaya muhtaç sığınmacıları ağırlama yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı. Evlerindeki, ülkelerindeki çatışmalardan kaçanlara insani yardım sunmak ortak bir küresel sorumluluktur."- "Türkiye'nin AB

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Suriye'deki çatışmaların tetiklediği göç akını ile mücadeleye ve Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) bu konuda yürüttüğü müzakerelere ilişkin, "Uluslarası korumaya muhtaç sığınmacıları ağırlama yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı. Evlerindeki, ülkelerindeki çatışmalardan kaçanlara insani yardım sunmak, ortak bir küresel sorumluluktur." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Iohannis, iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliği alanlarını, bölgesel ve uluslararası konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Bükreş'te ağırladığını hatırlatan Iohannis, Türkiye'ye bu ziyaretinin iki ülke arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde gelişen diyaloğun doğal bir yansıması olduğunu söyledi.

Ziyaretin, çözüm bekleyen bir çok güvenlik riskini ve mücadele alanını içeren, jeopolitik açıdan zor bir dönemde gerçekleştiğini belirten Iohannis, "Romanya ve Türkiye'nin, stratejik ortaklıkları sayesinde, bu risklerin üstesinden geleceklerine inanıyorum." diye konuştu.

- "Türkiye'nin AB yolunu destekliyoruz"

Iohannis, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü katılım müzakerelerine ilişkin, "Türkiye'nin AB yolunu destekliyoruz. Romanya, AB'nin genişleme politikasının sadık ve ilkeli bir destekçisidir." dedi.

AB'nin genişlemesinin, Avrupa'da güvenlik, istikrar ve refahın desteklenmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu işaret eden Iohannis, "Ankara ve Brüksel ilişkilerindeki yeni ivmeyi destekliyoruz. Biz Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin temel ortağı olarak, oynayacak önemli bir rolünün bulunduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

- "Sığınmacı yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı"

Türkiye ve AB arasında son dönemde gelişen diyaloğun, yeni fasılların da açılmasıyla, müzakereler için itici güç oluşturduğunu kaydeden Iohannis, Türkiye-AB ilişkilerinin enerji güvenliği, ekonomik işbirliği, terörle mücadele gibi alanlarda büyük bir potansiyeli barındırdığını söyledi. Iohannis, şöyle devam etti:

"Türkiye, mülteci kriziyle başa çıkma konusunda AB'nin önemli bir ortağı. Türkiye'nin, yasa dışı göçle ve insan ticaretiyle mücadeleye yaptığı katkıları da, çarpıcı sayıda insanı ağırlayarak Suriyeliler için ortaya koyduğu değerli çabaları da takdir ediyoruz. Uluslararası korumaya muhtaç sığınmacıları ağırlama yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı. Evlerindeki, ülkelerindeki çatışmalardan kaçanlara insani yardım sunmak küresel, ortak bir sorumluluk."

Sığınmacı akınının kontrol altına alınması ve yasa dışı göçle mücadele için Türkiye ve AB'nin Ortak Eylem Planı çerçevesinde attığı adımları desteklediklerini kaydeden Romanya Cumhurbaşkanı, "Türkiye ile yürütülen etkin işbirliğiyle, uluslararası toplumun, büyük sığınmacı akınlarıyla doğrudan bağlantılı çatışmalara çözüm bulunmasına daha aktif şekilde dahil olması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye'nin istikrarı öncelik olmalıdır." diye konuştu.

- Karadeniz'in güvenliği

NATO müttefiki Türkiye ve Romanya'nın, Karadeniz'in güvenliğini ve bölgesel istikrarın sağlanmasını hedeflediklerini belirten Iohannis, "Ne yazık ki, Karadeniz bölgesinin güvenliği son dönemde, Avrupa güvenlik düzenlemelerinin ve taahhütlerinin göz ardı edilmesi ve askeri varlığın sürekli artırılması yoluyla, uluslararası hukukun hiçe sayılmasıyla karşı karşıya." dedi.

Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki varlığını değerlendiren Iohannis, ortaklık ve işbirliği için yıllardır ortaya koyulan çabaların ardından, Avrupa'nın güvenli bölgelerinin, jeopolitik yarıştan etkilendiğini kaydetti.

NATO'nun, komşularında istikrarsızlık ve belirsizlikle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Iohannis, şöyle devam etti:

"Doğuda, Kırım'ın ilhakına ve bölgede güç oluşturmayı hedefleyen askeri konuşlanmaya şahit olduk, dahası, Suriye'de de aynısı oldu. Güneyde ana sorun, terörizmin artışı. Ne yazık ki, Türkiye terör yüzünden büyük kayıplar verdi. Biz, masum insanların yaşam hakkına yönelik bu eylemlere karşı birlik olmaya devam edeceğiz."

Iohannis, Avrupa- Atlantik bölgesinin doğu ayağında, Türkiye ve Romanya'nın, NATO sınırlarının istikrar noktaları olduğunu belirterek, planlı ve ilkeli yaklaşımlarıyla, iki ülkenin Karadeniz'in çevresindeki istikrarsızlığın üstesinden geleceğini söyledi.

- "Türkiye ile ilişkiler Romanya için ana öncelik"

Türkiye'deki temaslarında ikili siyasi diyaloğun, bölgesel ve uluslararası meselelerin, güvenlik konularının, kültürel ve ekonomik kalkınmanın ele alınacağını kaydeden Iohannis, "Türkiye ile ilişkiler Romanya için ana öncelik. Stratejik ortaklarız, Karadeniz'e kıyısı olan komşularız, sarsılmaz ikili işbirliği olan dost ve müttefik ülkeleriz. Politik ve ekonomik bağlarımız olduğu kadar insanlarımız arasında güçlü bağlarımız da var." dedi.

Türkiye ve Romanya arasında 2011'de imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi ile, stratejik ortaklığın hayata geçirilmesine yönelik Eylem Planı'nın, ikili ilişkileri en üst seviyeye taşıdığını kaydeden Iohannis, "Aramızda çok dinamik bir işbirliği var. Bir çok alanda bir dizi proje yürütüyoruz. Romanya'daki Türk yatırımlarına ve ekonomik işbirliğimizin verilerine baktığımızda, etkileyici bir sonuçla karşılaşıyoruz." dedi.

Ekonomik işbirliğinin, ziyaretinin ana gündemlerinden biri olduğunu söyleyen Iohannis, iki ülkenin yetkililerinin, karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi için çalışacağını söyledi. Iohannis, Romanya'da çalışan 15 bin Türk şirketinin sayısının ve 5 milyar doları aşan Türk yatırımlarının artmasını diledi.

Kültürel işbirliğinin iki ülke ilişkilerinin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyleyen Iohannis, "Türkçe ve Rumen dilindeki 3 bin ortak kelime ile, tarihimizde iz bırakan Türk mimari yapısı ve mutfak kültürü, aramızdaki sağlam kültürel mirası yansıtıyor." diye konuştu.

Türkiye'deki Romanyalılar ile, Romanya'daki Türk ve Tatar topluluğunun, iki ülke arasındaki dostluk bağlarını pekiştirdiğini belirten Iohannis, 1989 sonrasında Türk ve Tatar azınlığın Romanya parlamentosunda temsil edildiğini ve kültürel kimliklerinin korunması için Romanya hükümeti tarafından desteklendiğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :