"Türkiye Şehitlerini Anıyor" etkinliği

"Türkiye Şehitlerini Anıyor" etkinliği

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşlarında şehit olan piyade er İsmail için anma töreni düzenlendi

İSTANBUL (AA) - Genelkurmay Başkanlığı tarafından şehitleri yad etmek için başlatılan "Türkiye Şehitlerini Anıyor" etkinliği kapsamında düzenlenen törende, Çanakkale Savaşlarında şehit olan piyade er Mustafa oğlu İsmail anıldı.

Harbiye'deki Askeri Müzede düzenlenen ve Albay Erhan Altunok'un sunumuyla gerçekleştirilen törene, şehidin torunu İsmail Katırcı da katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Albay Altunok, şehit Mustafa oğlu İsmail'in kısa hayat öyküsünü, Çanakkale muharebelerinden anekdotlarla anlattı.

Şehidin eşi Akkız Hanım'ın şehit maaşını reddettiğini aktaran Albay Altunok, "Şehidimizin eşi bir daha evlenmedi. O ulvi, yüce duyguları, devlet ve bayrak mefhumlarını çocuklarına ve torunlarına aktardı. Şu anda o aileden 3 İsmail var aramızda." diye konuştu.

Şehidin torunu Katırcı ise "Bu ecdadın mensubu olmaktan iftihar duyuyorum." dedi.

Tören, onur kütüğüne künye çakılması, şehit yakınlarına onur belgesi takdimi ve okunan duayla sona erdi.

- Şehit Mustafa Oğlu İsmail kimdir?

Adına tören düzenlenen Girizoğullarından Mustafa Oğlu İsmail, 1884'te Niğde İli Koyunlu kasabasında dünyaya geldi. Çocukluk ve gençlik yılları ailesi ile beraber çiftçilik yaparak geçen İsmail, askere alınmadan önce Akkız Hanım ile evlendi.

Şehit, askerlik çağı geldiğinde silah altına alınarak önce Trablusgarp Savaşı'na sonra Balkan Harbi'ne katıldı. Bu savaşlardan gazi olarak döndükten sonra Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Çanakkale Cephesine gönderilen er İsmail, muharebeler sırasında 28 Ağustos 1915'te şehit oldu.

Katıldığı savaşlarda ön cephelerde savaşan Mustafa Oğlu İsmail'in yara dahi almadan muharebelerden ayrılması kendisi hakkında efsaneler anlatılmasına ve "Molla" lakabını almasına neden olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler