"Türkiye sayesinde Avrupa'da birçok hükümet ayakta kaldı"

"Türkiye sayesinde Avrupa'da birçok hükümet ayakta kaldı"

Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı:- “Eğer o kadar mülteci almasaydık, bugün Avrupa’da birçok hükümet ayakta duramazdı” - “AB bizi sürekli vesayet altına almaya çalışmamalı, adil ve dürüst bir yaklaşım bekliyoruz”

VİYANA (AA) - Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı, Türkiye’nin 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, "Eğer o kadar mülteci almasaydık, bugün Avrupa’da birçok hükümet ayakta duramazdı. Bu kadar özveride bulunmamıza rağmen halen sürekli eleştiriliyor olmamızı adil bulmuyorum." ifadesini kullandı.

Başkonsolos Pazarcı, Oberösterreichische Nachrichten gazetesine Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkileri başta olmak üzere güncel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Pazarcı, Avusturya’da yaklaşık 300 binden fazla Türk kökenli vatandaşın yaşadığı bilgisini paylaşarak, kimi sorunlar yaşansa da Türk toplumunun eğitime önem verdiğini vurguladı.

Son yıllarda Türk toplumunun sıklıkla yaşadığı sorunlara değinen Pazarcı, özellikle artış gösteren ayrımcılık konusunda kendisine sıkça şikayetler iletildiğini, okullarda yaşanan ayrımcılık nedeniyle çoğu öğrencinin istenmediğini düşünerek okula antipati duyduğunu kaydetti.

- Çifte vatandaşlık konusu

Pazarcı, çifte vatandaşlık konusunda da "Birinin Avusturya vatandaşlığını elinden almakla bir sorunu çözebilir misiniz? Bu sorunun bir önceliği var mı? Hayır. Bu davranışın arkasında yatan motifi anlayamıyorum. Özellikle bu tartışmayla eş zamanlı olarak Güney Tirol’de yaşayanlara çifte vatandaşlık hakkı sağlanmasının konuşulduğunu göz önünde bulundurursak, bu eylemin yalnızca Türklere karşı yapıldığını ve dostça olmayan bir tutum teşkil ettiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- “Türkiye her ülke ile iyi ilişkilerden yanadır”

Türkiye’nin yalnız Avrupa ülkeleri değil bütün devletlerle iyi ilişkilerden yana olduğuna, tarafların ortak çabasıyla olumlu ilişkiler kurulabileceğine işaret eden Pazarcı, "Her şeyin suçlusu her zaman biz olamayız. AB bizi sürekli vesayet altına almaya çalışmamalı, adil ve dürüst bir yaklaşım bekliyoruz. AB ülkeleri bu konuda vicdan muhasebesi yapmalıdır." görüşünü paylaştı.

Başkonsolos Pazarcı, terörün Türkiye için büyük bir tehdit unsuru oluşturduğu ancak bu durumun Avrupa’da tam anlamıyla fark edilmediğinin altını çizerek, terör örgütü PKK’nın sembolleri ve elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarıyla Avusturya’nın Linz şehrinde gösteri düzenlediğini, bu durumu provokasyon olarak gördüğünü kaydetti.

- "Avrupa’nın sürekli Türkiye’yi eleştirmesi adil değil"

Türkiye’nin yaklaşık 4 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Pazarcı, “Eğer o kadar mülteci almasaydık, bugün Avrupa’da birçok hükümet ayakta duramazdı. Bu kadar özveride bulunmamıza rağmen halen sürekli eleştiriliyor olmamızı adil bulmuyorum. Ayrıca 2016 yılında başarısız darbe girişiminde bulunan FETÖ üyelerinin AB ülkelerinde ilticaları kabul ediliyor.” eleştirisinde bulundu.

Pazarcı, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için tarafların çaba sarf ettiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda her iki ülkenin cumhurbaşkanının bir araya geldiğini, böyle bir dönemde suni krizler oluşturulmasının kimseye yarar sağlamayacağını ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :