Türkiye-Pakistan serbest ticaret anlaşmasında sona doğru

Türkiye-Pakistan serbest ticaret anlaşmasında sona doğru

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Girgin:- "Pakistan ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması önümüzdeki ay imzaya hazır hale gelmiş olacak"- "Türkiye öteden beri Keşmir sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yana"- "Yunus Emre Enstitüsü, Pakistan

İSLAMABAD (AA) - YUSUF HATİP - Türkiye ile Pakistan arasındaki serbest ticaret anlaşması, aralık ayı itibariyle imzaya hazır hale gelecek.

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, üzerinde çalışılan, Pakistan ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının gelecek ay itibariyle imzaya hazır hale gelmiş olacağını bildirdi.

Girgin, İslamabad Büyükelçiliğinde AA muhabirinin Pakistan-Türkiye ilişkileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın 16-17 Kasım tarihlerinde Pakistan'da temaslarda bulunacağını belirten Girgin, görüşmelerde ikili ilişkilerin ele alınacağını ve iki ülke arasında bir iş forumu düzenlenmesinin planlandığını ifade etti. Büyükelçi Girgin, iki ülke arasında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının bir an önce tamamlanmasının gündemde olacağını, ayrıca toplantılarda bölgesel ve uluslararası konuların da değerlendireceğini kaydetti.

- Keşmir sorunu

Girgin, Türkiye'nin öteden beri Keşmir konusunun barışçıl biçimde çözülmesi taraftarı olduğuna dikkati çekerek, "Bu amaçla kurulmuş, İslam İşbirliği Teşkilatının Cammu Keşmir Temas Grubu mevcut. Türkiye bu grubun kurucu üyelerinden biri. Dolayısıyla bu çerçevede de faaliyetlerde bulunuyor." dedi.

Azad Keşmir'de yaklaşık 75 bin kişinin yaşamını yitirdiği 2005 depremi sonrasında kentin idari merkezinin Türkiye tarafından inşa edildiğini anımsatan Girgin, "24 adet idari bina ve bir camimiz var orada. Amaç oradaki idari düzeni tekrar ayağa kaldırmaktı. Ayrıca, YÖK, Azad Cammu Keşmir Üniversitesini destekleme kararı aldı. Oradan 12 mevcut ve müstakbel öğretim üyesine doktora ve lisans bursları tahsis edildi. YÖK’ün yurtdışında verdiği burslar ilk defa Keşmir’de başladı." ifadelerini kullandı.

Girgin, Yunus Emre Enstitüsünün de Azad Cammu Keşmir Üniversitesinde Türk Dili kürsüsü kuracağını belirterek, öğretmen atamalarının yapılmak üzere olduğunu söyledi.

- Ekonomik ilişkiler

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Pakistan'da güneş ve rüzgar enerjisi alanında yatırım yapmayı planladığını belirten Girgin, "Başka bir büyük holdingimiz de Pakistan’ın son derece bilinen bir beyaz eşya üreticisini satın alındı. Bunları büyük memnuniyetle karşılıyoruz ve desteğimizi sunuyoruz." diye konuştu.

Girgin, önümüzdeki ay imzaya hazır olması beklenen serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili olarak da, "Pakistan ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması önümüzdeki ay imzaya hazır hale gelmiş olacak. Bu anlaşmanın özelliği sadece ticaret değil, hizmet sektörü ve yatırımları da kapsayacak olması. Dolayısıyla ikili ekonomik ilişkiyi topyekun kapsayacak." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Yunus Emre Enstitüsünün Pakistan'daki bina ve mekanlarının belirlendiğini kaydeden Girgin, "Yunus Emre Enstitüsü, kısa zaman içinde faaliyete başlayacak. Tam operasyonel hale gelmeleri 1-2 ay alabilecek. Lahor ve Karaçi’de kurulacak ancak İslamabad’da National University of Modern Languages'te (NUML) Türkçe bölümü şeklinde devam edecek. Bir kültür merkezi şeklinde faaliyet gösterecek." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler