Türkiye, Orta Amerikalı bakanları ağırlayacak

Türkiye, Orta Amerikalı bakanları ağırlayacak

İstanbul, 20 Nisan'da Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi 2. Dışişleri Bakanları Forumu'na ev sahipliği yapacak- Guatemala Dışişleri Bakanı Morales ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vargas 19 Nisan'da Ankara'yı ziyaret edecek- Guatemala'nın Ank

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) 2. Dışişleri Bakanları Forumu 20 Nisan'da İstanbul'da yapılacak.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı toplantıya Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Kosta Rika dışişleri bakanı, Nikaragua devlet bakanı ve Panama bakan yardımcısı düzeyinde katılacak.

Toplantı çerçevesinde Türkiye'ye gelecek Guatemala Dışişleri Bakanı Carlos Raul Morales ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas 19 Nisan'da Ankara'da da ikili ziyaretlerde bulunacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Guatemalalı mevkidaşı, bu ziyaret sırasında Guatemala'nın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını yapacak.

Dominik Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliğinin de bu yıl açılması, böylece Ankara'da faal olan Kosta Rika ve Panama büyükelçiliklerine iki SICA ülkesinin de eklenmesi ve Latin Amerika bölgesinin Ankara'daki büyükelçilik sayısının 13'e yükselmesi planlanıyor.

- SICA'nın faaliyet alanı

Belize, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kosta Rika, Nikaragua ve Panama'nın üye olduğu SICA, 1 Şubat 1993'te kuruldu.

Sekreteryası El Salvador'da bulunan örgüt, üye ülkelerin bölgesel bütünleşmesini, barış, özgürlük, demokrasi alanlarında kalkınmasını sağlamak amacıyla faaliyetlerini yürütüyor.

Hükümetlerin serbest ve demokratik seçimlerle iş başına gelmesi, sivil yönetimlerin güçlenmesi ve bölgesel güvenliğin güçler ayrılığı ilkesiyle dengeli bir şekilde sağlanması amacıyla hareket eden örgütün öncelikleri arasında, insan haklarına saygı ve ekonomik birliğin kurulmasıyla bölgesel bir finans sisteminin oluşturulması yer alıyor.

Üçüncü ülkelerle gözlemci üyelik ilişkisi kuran SICA, "Diyalog ve İş Birliği Mekanizması" aracılığıyla ülkelere ilgi duyulan konuları paylaşabilecekleri ve çeşitli alanlarda iş birliği yapabilecekleri bir platform sunuyor.

SICA'nın en üst organı "Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi"nin yanı sıra "Bakanlar Konseyi" ve "Yürütme Kurulu (CE-CICA)" gibi organları 6 ayda bir toplanıyor.

Yaklaşık 35 kurumun yer aldığı SICA sisteminde, "Başkan Yardımcıları Zirvesi, Orta Amerika Parlamentosu (PARLA-CEN), Orta Amerika Adalet Mahkemesi (CCJ) ve Danışma Kurulu (CC-SICA)" da yer alıyor.

SICA ülkeleri arasındaki iş birliği ve dayanışma adımlarından biri, 2006 SICA Zirvesi'nde El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua'nın imzaladığı, aralarında vatandaşlarının serbest dolaşımına izin veren CA-4 sınır anlaşması.

Ayrıca Panama'da Orta Amerika ülkeleriyle ABD arasında organize suçlara karşı bilgi alışverişi sağlamayı amaçlayan "Bölgesel Güvenlik Eylem Merkezi" de 2011'in nisan ayında SICA tarafından açıldı.

Örgütün gelecekte bölgesel bir gümrük birliği oluşturma hedefi doğrultusunda, 2015'in aralık ayında SICA Zirvesi'nde, Guatemala ile Honduras arasında gümrük birliği kurulmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

- Türkiye-SICA İlişkileri

Türkiye, Latin Amerika'ya açılım ve bölgesel örgütlerle kurumsal ilişki kurma politikası çerçevesinde, "ekonomik bütünleşme" ve "iklim değişikliği ve doğal afetlerin önlenmesi"ne ilgi duyduğunu belirterek SICA'ya gözlemci üyelik başvurusunda bulundu.

Türkiye'nin talebinin 16 Aralık 2014'te Belize'de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi'nde onaylanmasının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 Şubat 2015'te Guatemala'da düzenlenen Türkiye-SICA 1. Dışişleri Bakanları Forumu'nda üyeliğe ilişkin anlaşmayı imzaladı.

Bakan Çavuşoğlu, ilk Türkiye-SICA Dışişleri Bakanları Forumu'nda ayrıca Guatemala, Panama, El Salvador ve Honduraslı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yaptı ve çeşitli anlaşmalara imza attı.

Türkiye, gözlemci üyelik anlaşması kapsamında SICA Devlet Başkanları ve Bakanlar Konseyi toplantılarında oy hakkı olmasa da söz konusu toplantılara katılım ve söz hakkına sahip.

SICA ülkeleriyle ilişkilere önem veren Türkiye, 2013'ten bu yana Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Kosta Rika ve Panama'da büyükelçilik açtı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :