Türkiye-Nijerya ilişkileri

Türkiye-Nijerya ilişkileri

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hakan Çakıl:- "Nijerya ile ortaklık politikamızın temel faktörlerinden biri 'kazan kazan' politikasıdır"- "Türkiye, ilk kez bu yıl Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) aracılığıyla Nijerya'ya 29 burs tahsis

ABUJA (AA) - GÖKHAN KAVAK - Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hakan Çakıl, Türkiye'nin Afrika'da 2009'dan bu yana ortaklık politikası izlediğini dile getirerek, "Nijerya ile ortaklık politikamızın temel faktörlerinden biri 'kazan kazan' politikasıdır." dedi.

Çakıl, Türkiye Cumhuriyeti'in kuruluşunun 93. yıl dönümünü münasebetiyle Abuja Büyükelçiliği'nde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda, Türkiye-Nijerya ilişkileri konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Resepsiyona, Nijerya'daki Türk sivil toplum örgütleri ve iş adamlarının yanı sıra Nijerya Bilim ve Teknoloji Bakanı Christopher Ogbonnaya Onu, Eğitim Bakanı Anthony Gozie Anwukah, çeşitli ülkelerin üst düzey siyasi ve askeri temsilcileri katıldı.

Nijerya'nın zengin doğal kaynakları ve dinamik nüfusuyla, Türkiye için bölgede önemli bir ticari ortak olduğunu dile getiren Çakıl, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 2,5 milyar doları aştığını, ancak 2015 yılında azaldığını, bunun da petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını aktardı.

Çakıl, "2-3 Kasım'da Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Ekonomi Bakanlığımızın ev sahipliğinde İstanbul'da Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu düzenlenecektir. Bu foruma Nijerya'dan katılıma çok önem veriyoruz." ifadesini kullandı.

Nijerya özel sektörünü temsilen kalabalık bir heyetin bu foruma katılımını beklediklerini ifade eden Çakıl, Nijerya Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanlığı ile Yatırım ve Kalkınma Ajansı'nı temsilen iki ayrı resmi heyetin Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'na katılacağını ifade etti.

Büyükelçi Çakıl, MÜSİAD tarafından kasım ayında İstanbul'da uluslararası bir fuar düzenleneceğini, bu fuara Nijerya'dan önemli katılım beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'de yaklaşık 3 bin Nijeryalının üniversite eğitimi gördüğüne dikkati çeken Abuja Büyükelçisi Çakıl, "Türkiye, ilk kez bu yıl Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) aracılığıyla Nijerya'ya 29 burs tahsis etmiştir. Gelecek akademik yıllarda bu sayının artması için gayret göstereceğiz." dedi.

Çakıl şunları kaydetti:

"2015 yılında yaklaşık 25 bin Nijeryalı Türkiye'yi ziyaret etti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler köklü ve karşılıklı saygıya dayanıyor. Nijerya'daki büyükelçiliğimiz 1962 yılında kuruldu ve Büyükelçiliğimiz sahra altındaki en eski diplomatik misyonlarımızdan biridir. Nijerya ile aramızda herhangi bir siyasi problem bulunmamaktadır. Son derece iyi siyasi ilişkilerimiz vardır. BM başta olmak üzere her iki ülke uluslararası kuruluşlarda birbirinin adayını desteklemektedir. Son olarak Türkiye, Uluslararası Denizcilik Teşkilatı İcra Konseyi'ne seçildi. Nijerya bu seçimde de Türkiye'yi destekleyen ülkeler arasında yer aldı."​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :