Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Çelik:

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Çelik:

"Ülkemizde obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 10'u hayatını kaybediyor. Bunun önlenmesi için iyi yetişmiş cerrah, uygun hastane ve eğitimli bir ekip gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik, obezite cerrahisi ile ilgili ortaya çıkan ölüm vakalarına ilişkin, "Ülkemizde obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 10'u hayatını kaybediyor. Bunun önlenmesi için iyi yetişmiş cerrah, uygun hastane ve eğitimli bir ekip gerekiyor." dedi.

Her ameliyatın bir riski bulunduğunu ancak 2016 yılı Dünya Obezite Cerrahi Raporu’na Türkiye'nin obezite ameliyatlarında Avrupa’da 7. sırada olduğunu ve bir yılda obezite ameliyatı olanların sayısının 10 bin olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi:

"Uzmanlar, obezite cerrahisinin merdiven altında düştüğünü söylerken, bazı cerrahlar youtube üzerinden ameliyat videosu izleyerek bu işi öğreniyor. Merdiven altı ameliyatlar çok fazla ve maalesef bazı meslektaşlarımız görevini kötüye kullanıyor. Bunu önlemek için cerrahların bu işin eğitimini alması gerekiyor. Çünkü her genel cerrah bu ameliyatı yapamaz. Hiçbir hekim hastasının başına kötü bir şey gelmesini istemez ama maalesef ameliyatlarda böyle olumsuz hadiseler yaşanıyor. Bizler obezite cerrahisini gerçekleştirenler olarak sesimizi duyurmak istiyoruz. Ülkemizde her gün yüzlerce insan ameliyat oluyor. Pek çok hastaya da ameliyat dışı tedaviler uygulanıyor."

Obezite cerrahisinde olduğu gibi diğer ameliyatlarda da riskler bulunduğunu ancak özellikle obezite cerrahisiyle ilgili olumsuz sonuçların lanse edildiğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Bu ameliyatlar iyi yetişmiş ekiplerle uygun merkezlerde yapıldığında sonuçlar mükemmeldir. Kilolar gider, diyabetten, yüksek tansiyondan kurtulabilir. Obezite cerrahisiyle, hastaların avuç avuç aldığı ilaçlardan, kendilerine yaptığı insülinlerden kurtulması söz konusu. Ama maalesef bu iş de bir sanayiye dönüşmüş durumda. Ülkemiz obezite ve buna bağlı hastalıklara yıllık 10 milyar lira harcama yapıyor. Obezite ameliyatları bu harcamaları azaltabilir. Obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 90’ı diyabet ilaçlarından kurtuluyor ama iyi bir eğitim alınmadan bu ameliyatlar yapılıyor. 250 cerrah obezite ameliyatı yapıyor ancak bunun eğitimini alan cerrah sayısı 40. Artık Youtube cerrahları var. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama ameliyatlarla ilgili çok fazla çarpıtılmış bilgi var."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :