Türkiye-Kosova İş Forumu

Türkiye-Kosova İş Forumu

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yorgancılar:- "İkili ticaret hacmini artırmak için, Türkiye ile Kosova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz"- "Anlaşma onaylandığı zaman Türk firmalarının

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türk firmalarını Kosova'da yatırım yapmaları ve ortaklıklar kurmaları için teşvik ettiklerini belirterek, "İkili ticaret hacmini artırmak için, Türkiye ile Kosova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz." dedi.

Türkiye-Kosova İş Forumu, TOBB'un ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli'nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Yorgancılar, burada yaptığı konuşmada, Kosova’nın 2008'de bağımsızlığını ilan etmesinden sonraki süreci yakından takip ettiklerini ve kısa sürede yasal altyapının oluşturularak piyasa ekonomisine geçişte ve makroekonomik istikrarın korunmasında kaydettiği gelişmeleri takdirle karşıladıklarını bildirdi.

Türk özel sektörü olarak bu değişim sürecinde Kosova'nın yanında yer aldıklarını ifade eden Yorgancılar, iki ülke arasındaki ticari rakamların sevindirici olduğunu fakat gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Yorgancılar, Türkiye'nin, bu yılın ocak-haziran döneminde Kosova'nın ithalatında 139 milyon avroyla en büyük üçüncü ticari ortağı olduğuna işaret ederek, "Türkiye Kosova'nın ihracatında 16. ülkedir. Ülkemiz 373 milyon avroluk tutarla Almanya ve İsviçre'den sonra Kosova'ya en büyük yatırımı yapan üçüncü ülke konumundadır. Buna ilaveten müteahhitlik sektörümüzün Kosova'da üstlendiği projelerin toplam tutarı 1,5 milyar avro civarındadır." diye konuştu.

Kosova'da, havalimanı inşaatı ve işletmesi, otoyol inşaatları, elektrik dağıtımı gibi önemli altyapı projelerinin yanı sıra bankacılık, sağlık, gıda gibi birçok alanda Türk yatırımlarının olduğuna dikkati çeken Yorgancılar, şunları kaydetti:

"1 Nisan 2016 itibarıyla yürürlüğe giren Kosova-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık ve İstikrar Anlaşması'nın son derece önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bu gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Kosova menşeli ürünler, AB pazarlarına sıfır gümrükle ulaşma imkanı bulmuştur. Böylece, cazip bir yatırım ortamı kazanan Kosova'ya, daha fazla Türk firmasının yatırım yapacağına inanmaktayız. Firmalarımızı Kosova'da yatırım yapmaları ve ortaklıklar kurmaları için teşvik ediyoruz. Diğer yandan, ikili ticaret hacmini artırmak için, Türkiye ile Kosova arasında imzalanan STA'nın yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. STA onaylandığı zaman Türk firmalarının, benzer avantaja sahip Sırbistan ve Yunanistan firmaları karşısında rekabet edebilme gücü de buna paralel artacak. Bunun sonucunda, Kosovalılar daha kaliteli ürünlere, rekabetçi bir fiyatla ulaşma imkanına sahip olacaklar."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler