Türkiye- Kazakistan Ekonomik İşbirliği

Türkiye- Kazakistan Ekonomik İşbirliği

Türkiye ile Kazakistan arasında kamu özel ortaklığı alanında işbirliği anlaşması imzalandı

 Kazakistan Kamu Özel Sektör Ortaklığı (PPP) Merkeziyle İstanbul Kamu Özel Ortaklığı Merkezi (PPPCoE) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı Dış Ekonomi İlişkiler Kurumu (DEİK) Kamu Özel Ortaklığı (PPP) Komitesi Başkanı Eyüp Vural Aydın’ın yanı sıra İstanbul PPPCoE, Türkiye Enerji Bakanlığından temsilci ve Türk iş adamlarından oluşan heyet Kazakistan Kamu Özel Sektör Ortaklığı merkezince Ekonomi Evinde gerçekleşen Kazak-Türk ortaklık forumuna katıldı.

Forumda Türkiye ve Kazakistan’ın PPP modelleriyle ilgili sunumlar gerçekleştirilirken, Kazakistan PPP Merkeziyle Türkiye PPP Merkezleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Aydın, imza törenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 10 yıl içerisinde PPP alanında kazandıkları deneyimlerini ihraç etmeye başladığının altını çizerek, “Türkiye arasındaki PPP deneyimlerinin sürekliliğini arz edecek bir anlaşmaya imza attık. Umuyoruz ki her yıl içerisinde iki tane delegasyon, eğitim programları, konferansları, seminerleri sürekli hale getirebileceğiz.” dedi.

Türk şirketlerinin Kazakistan’da 25 yıldan fazla bir süre içerisinde önemli projeleri hayata geçirdiğini ve İstanbul’daki üçüncü köprünün de PPP modeliyle yapıldığını anımsatan Aydın, deneyimlerini her zaman kardeş ve dost ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.

Aydın, Kazakistan’da yaptığı görüşmelerde ulaştırma, sağlık ve enerji alanlarında çok ciddi bir proje stokundan bahsedildiğine işaret ederek, “Proje stokları da PPP modeliyle hayata geçirilecek. Çünkü artık özel sektörle kamu birlikte hareket ederek, riskleri paylaşmak durumundalar.” ifadesini kullandı.

Kazakistan Ekonomi Bakanlığı PPP Merkezi Başkanı Galımbek Mamrayev de, Türkiye’nin hastahane ve ulaştırma alanındaki deneyimlerini öğrenmek istediklerine dikkati çekerek, “Şu an bizde hastahane projeleri var. Türkiye’den gelen heyetin arasında hastahanelerin inşaatını yapan iş adamları bulunuyor. PPP modelinin hem hukuki hem de mali açıdan detaylarını öğrenmenin yanı sıra projelerin hem özel sektör hem de kamu için verimli olmasını istiyoruz.” dedi.

Türk heyeti dün Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı ve Ulusal Ekonomi Bakanlığı temsilcileriyle bir araya gelerek, PPP alanında işbirliği konularını görüşmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :