Türkiye jeotermale ısınıyor

Türkiye jeotermale ısınıyor

EBRD Türkiye ve Orta Asya Direktörü Khanjenkova:- "Türkiye jeotermal enerji kapasitesi açısından son 5 yılda kurulu gücünü 6 kat artırarak 697 megavata ulaştı. Sektörün büyüme hızına baktığımızda Türkiye 2023 yılından çok daha önce bin megavat kurulu güç

ANKARA (AA) - EBRU ŞENGÜL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Natalia Khanjenkova, "Türkiye jeotermal enerji kapasitesi açısından son 5 yılda kurulu gücünü 6 kat artırarak 697 megavata ulaştı. Sektörün büyüme hızına baktığımızda 2023 yılından çok daha önce Türkiye bin megavat kurulu güç hedefine ulaşabilir." dedi.

Khanjenkova, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de jeotermal enerji sektörünün dinamik bir şekilde büyüdüğünü söyledi.

Bu büyümenin, Türk hükümetinin sektördeki yatırımcıya iyi bir düzenleyici çerçeve sağlamasından kaynaklandığını belirten Khanjenkova, "Türkiye'deki düzenlemeler pek çok ülke ile kıyaslandığında çok daha iyi seviyede." diye konuştu.

Khanjenkova, Türkiye'de jeotermal enerji potansiyelinin yaklaşık 4 bin 500 megavat seviyelerine çıkabileceğine işaret etti.

Türkiye'de şimdiye kadar doğrudan veya bankalar aracılığıyla 7 jeotermal projesine finansman sağladıklarını anlatan Khanjenkova, bu projelerin toplam jeotermal kurulu kapasitenin yüzde 40'ına tekabül ettiğini bildirdi.

Türkiye'de canlı bir özel sektör yapısı bulunduğunu ve bunun yatırımcıyı teşvik ettiğini dile getiren Khanjenkova, şöyle devam etti:

"Türkiye, jeotermal enerji kapasitesi açısından son 5 yılda kurulu gücünü 6 kat artırarak 697 megavata ulaştı. Biz bu kurulu gücün 280 megavatını destekledik ve bu desteği sağlamaktan dolayı çok gururluyuz. Sektörün büyüme hızına baktığımızda, Türkiye, 2023 yılından çok daha önce bin megavat kurulu güç hedefine ulaşabilir."

Khanjenkova EBRD'nin Türkiye'de sadece jeotermal enerji değil, yenilenebilir enerji alanındaki tüm projelere finansman sağladığını belirterek, şimdiye kadar sürdürülebilir enerji kaynakların finansmanı için 3 milyar avronun üzerinde destek sağladıklarını ve bu miktarın yaklaşık 1,8 milyar avroluk kısmının yenilenebilir enerji projeleri için harcandığını kaydetti.

- "Simav, Bergama ve Nevşehir'de çalışmalar yürütülüyor"

EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Bölümü Sorumlusu Adonai Herrera-Martinez de Türkiye'nin jeotermal enerji alanındaki hızlı gelişiminin dinamik özel sektör yapısından kaynaklandığını söyledi.

Simav, Bergama ve Nevşehir'de jeotermal enerji şirketleriyle birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Martinez, jeotermal saha çalışmalarında kaynak araştırması aşamasında ortaya çıkan risklerin azaltılmasının ve finansman artırımının yatırımcılar için çok önemli olduğunu belirtti.

Martinez, Türkiye'nin bu alandaki yatırımlarına katkıda bulunmak için "PLUTO" ismini verdikleri yeni bir proje başlattıklarını dile getirerek, "Avrupa Birliği hibelerinin desteğiyle yapılan program, kaynak aramada kullanılan faaliyetlerin yürütülmesi ve imtiyazlı finansman sağlanması için teknik destek sağlayacak." dedi.

Adonai Herrera-Martinez, Türkiye'nin jeotermal enerjide hedeflerine 2023'ten daha önce ulaşabileceğine işaret ederek, "Türkiye'nin Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı kapsamında bin megavat olarak öngörülen kurulu güç hedefine 2018 yılına kadar ulaşacağını bekliyoruz. Bunun için İç ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kaynakların da kullanılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de işletmedeki 21 jeotermal enerji santralinin tamamı Ege ve Marmara Bölgesinde bulunuyor. Ülkede geçen yıl jeotermal enerji santrallerinden yaklaşık 3 milyar 225 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler