"Türkiye İyi Gelecek" konferansı

"Türkiye İyi Gelecek" konferansı

Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi Rahvalı:- "Daha fazla sosyal konut üretimi için arsada KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi gerekli"- Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kabadayı:- "İnşaatçının ham maddesi arsadır. Ucuz arsayı üretirsek zaten inşaat maliyeti ka

İSTANBUL (AA) - Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, daha fazla sosyal konut üretimi için arsada KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Rahvalı, BloomberHT tarafından düzenlenen "Türkiye İyi Gelecek" konferansının "Gayrimenkulde Yeni Dönem" panelinde yaptığı konuşmada, Emlak Konut GYO kampanyasının satış rekorları getirdiğini, kampanyanın başarısında birlik ve dayanışma isteği gibi psikolojik etmenlerin de rol oynadığını söyledi.

Türkiye'de konut balonu olup olmadığına ilişkin sağlıklı verilerin ancak demografik yapı ve arz-talep dengesinin incelenmesiyle mümkün olabileceğini belirten Rahvalı, "Türkiye'de konutta 30 yıllık projeksiyon yapabiliyoruz. Bugün doğan çocuk bizden 30 yıl sonra bir ev isteyecek. Evlenme yaşının ortalamalarına bakıyoruz. Türkiye'de son 5 yılın ortalamalarına baktığınızda her yıl 680-700 bin civarında çift evleniyor. 'Herkes eski evinde otursun, yeni evlenenlere biz yeni ev verelim' desek 700 bin tane ev yapmamız lazım." ifadelerini kullandı.


- "Ertelenen, barajlanmış o talep birden realize oldu"


Hasan Rahvalı, Türkiye'de 7 milyon civarında uzun süreli oturmaya elverişsiz ev bulunduğunu, ihtiyaç duyulan kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niteliksiz konut stokunu 20 yılda yenileyelim desek, 350 bin de bunun için üretmemiz lazım. Ne kadar üretiyoruz? Hiçbir zaman bu rakama ulaşamadık. Dolayısıyla arz ve talep dengesinde arzdan dolayı bir fazlalık söz konusu değil ama erişmeyle alakalı bir problem var mı? Tabii ki insanlar erişebildiği sürece alacaklar. Bunun için de faiz fiyatı burada önem kazanıyor. Niçin faiz 0,70 oldu da hemen hücum ettilerin temelinde bu erişim sorunu var. Faiz oranları aylık yüzde 1'in üzerinde olduğu zaman taksitlere erişilemediği için ertelenen talep, barajlanmış o talep birden realize oldu.

Kampanya döneminde grup olarak sadece bir projemizden 539 milyon lira, bugün kayıtlarda görünen rakam, aslında 611 milyon lira ciro yaptık. Fakat yetiştiremediğimiz noter evrakları dolayısıyla 539 milyon lira. Metrekare maliyetine bakalım. 80 küsur bin metrekareden 539 milyon hasılat yapmışız bir ayda. Küçümsemek için söylemiyorum ama fiyat ortalama 6 bin 600. Hangi kalitede bir konutun 6 bin 600 lira birim fiyatı var diye baktığımızda dolar bazında bunu takribi 2 bin 200 dolar diye kabul edelim. Dünyada bu kalitede bir konutu yapabilmek için ancak yurt dışında maliyetle buna ulaşabilirsiniz."

Arsada KDV'nin yüzde 18 olduğunu hatırlatan Rahvalı, "Daha fazla sosyal konut üretimi için arsada KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi gerekli." dedi.


- "Ucuz arsayı üretirsek zaten inşaat maliyeti karşılanabilir"


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da Emlak Konut kampanyasının her kesime fayda sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Emlak Konut önderliğinde başlayan kampanyayla büyük cirolar elde edildi. Kendi şirketimiz özelinde konuşmak gerekirse, geçmiş 3 yıldaki ağustos ayındaki kampanyalardaki satış tutarları ve adetleriyle karşılaştırıldığında yüzde 200-250'ler civarında artış var. Tahminim her firmada vardır, bu birlik beraberliğin, Yenikapı ruhunun oluşturduğu sinerjiden kaynaklandı. Kampanya zaten çok başarılı oldu. Başarıdan dolayı Emlak Konut da süreyi yılbaşına kadar uzattı."

Kabadayı, Mütekabiliyet Kanunu'ndan sonra yabancı yatırımcının belli bir seviyede sabitlendiğini belirterek, "Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekebileceğimiz için marka şehirlerimizi artırmamız lazım. İstanbul, bir marka şehirdir ama bunun dünyada daha fazla gelişmesini sağlarsak yabancı yatırımcıyı çekmeyi başarırız." ifadesini kullandı.

Özel sektörün daha fazla sosyal konut üretebileceğini kaydeden Kabadayı, "İnşaatçının ham maddesi arsadır. Ucuz arsayı üretirsek zaten inşaat maliyeti karşılanabilir. Oluşacak kalite, zaten artı veya eksi yüzde 15'tir. Önümüzdeki dönem stratejilerinde konut açığının çok olduğu bölgelerde ve kentsel dönüşümde ucuz arsa üretimine odaklanılmalı." diye konuştu.

Konferansa, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :