Türkiye ile Rusya arasında kamu denetçiliği alanında imzalanan anlaşma

Türkiye ile Rusya arasında kamu denetçiliği alanında imzalanan anlaşma

Rusya Ombudsmanı Moskalkova:- "Bu iş birliği anlaşmasının her maddesi özel bir önem taşıyor. Bu sadece iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini sağlamakla kalmıyor, vatandaşlarımızın şikayette bulunduktan sonra sorunlarına hızla çözüm getirilmes

ANKARA (AA) - Rusya Ombudsmanı Tatyana Moskalkova, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile Rusya İnsan Hakları Yüksek Komisyonu arasında imzalanan iş birliği anlaşmasının, Türkiye'deki Rus vatandaşlarının ve Rusya'daki Türk vatandaşlarının karşılaştığı sorunların süratle çözümüne katkı sunacağını söyledi.

Moskalkova, Ankara'da düzenlenen 4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu kapsamında Türkiye ile Rusya arasında iş birliğine ilişkin imzalanan mutabakat zaptına dair basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Kamu denetçiliği kurumlarının önemli bir misyon üstlendiğine dikkati çeken Moskalkova, "Günümüzün bu realitesi karşısında biz de bugün Türkiye ve Rusya Federasyonu olarak önemli bir iş birliği anlaşması imzaladık. Bu iş birliği anlaşmasının her maddesi özel bir önem taşıyor. Bu sadece iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini sağlamakla kalmıyor, vatandaşlarımızın şikayette bulunduktan sonra sorunlarına hızla çözüm getirilmesine de katkı sağlıyor." dedi.

Moskalkova, anlaşmanın aynı zamanda herhangi bir şikayet olmadan da Türkiye'deki Rus vatandaşlarının ve Rusya'daki Türk vatandaşlarının sıkıntılarına hızlı bir şekilde çözüm üretilmesini kolaylaştırdığı bilgisini verdi.

Anlaşmanın, sorunların ortaya çıkmadan çözülmesine olanak sunduğunu vurgulayan Moskalkova, kamu denetçiliği çalışmalarının geliştirilmesinin, insan haklarının korunmasına ve bu haklara riayet edilmesine destek sunduğuna işaret etti.

Moskalkova, "Bu çalışmalara kolaylık sağlamak üzere Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki büyükelçiliğine ve başkonsolosluklarına yapılan başvuruları hemen ülkemizde değerlendireceğiz. Aynı şekilde Türkiye'nin Rusya Federasyonu'ndaki elçilik ve konsolosluklarına yapılan başvurular da bu şekilde değerlendirilecek. Böylece işleyişte sürat sağlamış olacağız." diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında bu alandaki iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu adına Başdenetçi Şeref Malkoç ile Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komisyonu adına Moskalkova tarafından imzalanmıştı.

İmzalanan anlaşmayla iki kurumun, ulusal yasalarının verdiği yetkiler içerisinde hareket ederek, kendi devletlerinde insan haklarının korunması için iş birliği yapılması öngörülüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :