Türkiye ile Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması 2017'ye yetişebilir

Türkiye ile Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması 2017'ye yetişebilir

Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Karaaslan:- "Türkiye ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında bu yılın sonuna kadar anlaşma imzalanması bekleniyor"- "Anlaşmanın imzalanması halinde Türkiye-Rusya ticaretinde devrim niteliğinde hamleler yaşanacaktır"- "Bek

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Türkiye ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) arasında ayrıcalıklı ticarete yönelik anlaşmanın bu yılın sonuna kadar imzalanmasının beklendiğini belirtti.

Karaaslan, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına ve iki ülke ticari ilişkilerinde son dönemde gözlenen olumlu seyre ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın başını çektiği beş ülkenin oluşturduğu AEB ile Türkiye arasındaki ayrıcalıklı ticarete yönelik anlaşmanın, uçak krizi öncesinde son safhaya gelmiş olduğunu belirten Karaaslan, ilişkilerin tekrar normale dönmesiyle birlikte bu anlaşmanın 2017 sonuna kadar imzalanmasının beklendiğini söyledi.

Avrasya grubunda Türkiye’nin de ayrıcalıklı ticaretle yer almasının son derece önemli bir adım olacağını vurgulayan Karaaslan, “O zaman Türkiye-Rusya ticaretinde devrim niteliğinde hamleler yaşanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Karaaslan, anlaşma ile Avrasya ülkeleriyle ticarette sadece katma değer ödenerek ticaret yapılacağını ifade ederek, anlaşma sayesinde Türk iş adamları açısından yeni bir ufuk açılacağını sözlerine ekledi.

- "Kısıtlamaların bir an önce kalkmasını bekliyoruz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk vatandaşlarına ve şirketlerine yönelik uygulanmaya devam eden yasakların kaldırılmasına yönelik yaptığı açıklamaların “yüreklere su serptiğini” belirterek, “Beklentimiz bu açıklamadan sonra söz konusu yasakların, kısıtlamaların bir an önce kalkması, iş ve teknik sektörlere yönelik vizelerin de bir an önce sonlandırılmasıdır.” dedi.

Türk şirketlerinin Rusya’daki mevcut koşullar nedeniyle sıkıntı yaşamaya devam ettiğine işaret eden Karaaslan, “Bu şirketler, Türk sermayeli Rus şirketleridir. Burada vergi veren, 100 bin insana istihdam sağlayan şirketlerdir. Bu kısıtlamalar hem Türkiye’nin aleyhine, hem de Rusya’nın aleyhine, bunun bir an önce düzeltilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Karaaslan, Türk tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaların da Rus halkının aleyhine olduğuna dikkati çekerek, kısıtlamalar nedeniyle Rusya vatandaşlarının kısıtlanan ürünleri yüzde 20 ila yüzde 30 daha pahalıya aldığına vurgu yaptı.

Türkiye ve Rusya’nın, yaşanan bu problemleri atlatacağını söyleyen Karaaslan, “Rusya ve Türkiye, hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda birbirini tamamlayan iki komşu ülkedir.” dedi.

- Rus pazarının çeşitliliği


Normalleşme süreciyle birlikte, Türk girişimcilerin, Rusya’da daha önce girilmeyen sektörlere de girmesi gerektiğini vurgulayan Karaaslan, şöyle devam etti:

“Rusya’da hiç olmadığımız pazarlar var. Örneğin otomotiv ve yan sanayide Rus pazarındaki payımız yalnızca binde 1. Turizm alanında da sağlık, kültür, spor ve inanç turizminde payımız çok düşük. Bu değerlendirmediğimiz sektörleri de açmamız gerekiyor. Rusya’da dış sermaye eksikliği var. Eğer Rus pazarına ilişkin bir rota belirlenebilirse, örneğin KOBİ ve sanayi alanlarında da yapılacak yatırımlarla ikili ticarette 100 milyar dolarlık hedefler hayal olmaktan çıkacaktır.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :