Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

GTO Başkanı Hıdıroğlu:- "Geçen yıl ABD'ye 330 milyon, bu sene ise 400 milyon dolar ihracat yapıldı. Bir yılda yüzde 21,7 gibi bir artış var. Sıralamaya koyarsak Kuzey Irak’tan sonra ihracat yaptığımız ikinci ülke"- "Önümüzde Afrika pazarı aç bekliyor. Hiç

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, "Önümüzde Afrika pazarı aç bekliyor. Hiçbir şey yok. Nüfusu daha fazla. Bazen ülkelerin imkansızlıkları onlara yeni kapılar açıyor. İnancı olan insanlarız Habur Gümrük Kapısı kapanır, başka kapılar açılır." dedi.

Hıdıroğlu, AA muhabirine, ABD ve Kuzey Irak'taki siyasi gelişmelerin ticarete olan yansımalarını değerlendirdi.

İlişkilerde biraz daha sükunetle davranılması gerektiğini ifade eden Hıdıroğlu, "Geçen yıl ABD'ye 330 milyon, bu sene 400 milyon dolar ihracat yapıldı. Bir yılda yüzde 21,7 gibi artış var. Sıralamaya koyarsak Kuzey Irak’tan sonra ihracat yaptığımız ikinci ülke.Ticaret başka, siyaset başka. Ticaretin değerleriyle siyasetin değerleri bazen örtüşemeyebiliyor. Bazen ikisi farklı yollardan gidiyor. Bizim ticaretimize zarar vereceğini düşünmüyorum. Paniklik bir durum yok. Hükümetimizin, devletimizin alacağı kararlara saygılıyız. Her zaman arkasındayız. Önceliğimiz Türkiye’nin bekası, güvenliği ve varlığıdır." diye konuştu.

- Ovacık kapısı alternatif olabilir

Gaziantep'in ihracatının yüzde 33'ünün Kuzey Irak'a yapıldığını belirten Hıdıroğlu, şunları kaydetti:

"Habur kapısını kapatmadık. Araçların geliş gidişlerinde yavaşlama oldu. Gelen araçları yavaşlattık. Türkiye'den çıkan araçları yavaşlatmadık. Iraklılar Zaho'daki Bağdat kapısını kapattılar. Bizim araçlarımız Zaho'ya oradan da güneye geçiyordu. Bu kapı kapandığı için 'Habur kapısı kapandı' denildi. Bizim Suriye'nin kuzeyiyle olan ticaretimiz devam ediyor. Irak'a göndereceğimiz araçları İran üzerinden gönderiyoruz. Bu da maliyeti artırıyor. Rekabet gücümüzü etkiliyor. Ovacık kapımız var. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfekçi bizleri zor durumda bırakmayacaklarını, sorunları çözeceklerini söylediler. Önümüzde Afrika pazarı aç bekliyor. Hiçbir şey yok. Nüfusu daha fazla. Bazen ülkelerin imkansızlıkları onlara yeni kapılar açıyor. İnancı olan insanlarız, Habur Gümrük Kapısı kapanır başka kapılar açılır."

Ayrıca, Hıdıroğlu, gelecek günlerde 60 kişilik bir grupla Cerablus'a gideceklerini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :