Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya alması

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Kasap:- "Eski Türkiye, uluslararası alanda seyirciydi şimdi oyuncu ve aktör oldu. Amerika bunu engellemek istiyor, bunu sindiremiyor"- MARSİAD Başkanı Duyan:- "Ticaretle siyasetin birbirine karıştırılmaması gerekir. ABD'nin bu t

DİYARBAKIR (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iş dünyasının temsilcileri, ABD'nin vize konusundaki tutumunu eleştirdi.

İş adamları, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasını değerlendirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin tutumunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Dost ve müttefik olarak bildiğimiz bir ülkenin gerçek yüzünü görmemiz açısından iyi oldu. Bu sorunun kısa sürede biteceğini düşünüyoruz." diyen Kasap, şunları kaydetti:

"Amerika’nın yaptığı hukuki bir durum değil aynı zamanda siyasidir. Türkiye'nin milli gelirini arttırarak güçlenmesini istemiyor. Eski Türkiye, uluslararası alanda seyirciydi şimdi oyuncu ve aktör oldu. Amerika bunu engellemek istiyor, bunu sindiremiyor. Karara her ne kadar gözaltı kararı gerekçe gösteriliyorsa da perde arkasında İdlib operasyonu ve Türkiye'nin Ortadoğu politikası var."

Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, Amerika'nın kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

"Ticaretle siyasetin birbirine karıştırılmaması gerekir. ABD'nin bu tavrının doğru olmadığını düşünüyoruz. Umut ediyorum bu karar geçidir, bu hatadan dönerler." ifadelerini kullanan Duyan, kararın tasvip edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

- "Amerika'da hukuk bağımsız da Türkiye'de değil mi?"

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsızlık duyulduğunu aktardı.

Azboy, "ABD de Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız. Türkiye'ye karşı bu tavrı iş adamları olarak haksız ve olumsuz görüyoruz. Amerika'da hukuk bağımsız da Türkiye'de değil mi? Amerika nabız ölçmek istiyor. Bunun uzun süreceğini düşünmüyoruz. Çünkü iki ülke arasındaki ilişkiler bir iki kişiyle bağlı olmaz." diye konuştu.

"Amerika Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi temini ile Rusya ve İran ile politika geliştirilmesinden de rahatsız. Bu gözaltı Amerika için bahane olmuştur." diyen Azboy, bunun yanlış bir tutum olduğunu dile getirdi.

Azboy, Türkiye’nin aldığı kararı desteklediklerine işaret etti.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Güven Kuzu da iş dünyası olarak ABD'nin bu tavrını olumsuz karşıladıklarını belirtti.

Kuzu, "Amerika gibi müttefikimiz olan bir ülkenin bu şekilde tavır alması düşünülemez. Ortada hiçbir sebep yokken Türk vatandaşlarına karşı yaptığı bu uygulama daha önce hiç olmadı. İş dünyası olarak ABD'nin bu kararından bir an önce vazgeçmesini ve ilişkilerin normalleşmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :