Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü

Türkiye geçen yıl yüzde 4 büyüdü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "Ülkenin 4'üncü çeyrek ve 2015 yılı büyümesi beklentiler doğrultusunda gerçekleşti"- "Türkiye, birçok uluslararası kuruluşun ve finans kurumunun yıl başında ve ortasında yaptığı tahminlerden daha hızlı büyüdü"- "Bu

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 4'üncü çeyrek ve 2015 yılı büyümesinin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye, birçok uluslararası kuruluşun ve finans kurumunun yıl başında ve ortasında yaptığı tahminlerden daha hızlı büyüdü." ifadelerini kullandı.

Bakan Işık, yazılı açıklamasında 2015 yılı Aralık ayına ait büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) değerinin 2015 yılında sabit fiyatlarla yüzde 4 arttığını bildiren Işık, 4'üncü çeyrek büyümesinin ise yüzde 5,7 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Açıklanan rakamların, Türkiye'nin "güçlü büyüme"sine devam ettiğini gösterdiğine işaret eden Işık, 4'üncü çeyrek ve 2015 yılı büyümesinin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti.

Işık, Orta Vadeli Program'da yer alan büyüme tahmininin de yüzde 4 olduğunu hatırlatarak, bu oranın yakalandığını vurguladı. Türkiye'nin birçok uluslararası kuruluşun ve finans kurumunun yıl başında ve ortasında yaptığı tahminlerden daha hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Işık, "Daha önce tahmin ettiğimiz gibi 4'üncü çeyrekte büyümenin öncüsü imalat sanayi olmuştur. İmalat sanayi büyümesi son çeyrekte yüzde 7,8 olarak gerçekleşmiştir." ifadesini kullandı.

- "2015'te büyüme iç talep kaynaklı"

Bölgede yaşanan birçok siyasi soruna, avro bölgesindeki toparlanmanın beklenenden yavaş olmasına ve geçen yıl iki seçim yapılmasına rağmen, yüzde 4’lük büyümenin Türkiye ekonomisinin gücünü açıkça gösterdiğinin altını çizen Işık, şunları kaydetti:

"Bu büyüme rakamıyla G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4'üncü ekonomi olmayı da başardık. Büyümeyi detaylı incelediğimizde, 2015 yılında büyümenin iç talep kaynaklı gerçekleştiğini görüyoruz. Fakat özellikle son çeyrekte ihracat pazarlarımızın toparlanmaya başlamasıyla dış ticaretin büyümeye katkısı artmıştır. Son çeyrekte ekonominin talep tarafı ile üretim tarafı bir arada incelendiğinde, son çeyrekte ülkedeki talep artışı daha çok yine ülkedeki üretimle karşılanmıştır. 2016 yılına dair ilk veriler de bu eğilimin devam ettiğini göstermektedir."

- "İhracat pazarlarındaki toparlanma sürüyor"

Işık, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarındaki toparlanmanın da devam ettiğine değinerek, Almanya başta olmak üzere avro bölgesi ülkelerinde de sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde arttığını belirtti. Bu durumun Türkiye’nin 2016 yılında büyümesine olumlu yansıyacağına işaret eden Işık, petrol fiyatlarının tekrar yükselmesi ve avro bölgesindeki finansal genişlemelerin de ek bir talep yaratacağını kaydetti.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya göz önüne alındığında genişleme yönünde yaşanan gelişmelerin ülkede yapılacak üretime doğrudan katkı sağlayacağına işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Ülkenin büyümesinde sanayi üretiminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sanayi sektörümüzün rekabet gücünü artırmaya büyük önem veriyoruz. Sanayi üretimi büyürken üretilen ürünlerin niteliğinin de artması için her geçen gün çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi, bu açıdan çok değerli bir gelişmedir. Şu an üzerinde çalıştığımız Patent Kanunu ve Üretim Reform Paketi de Türkiye’deki iş ve yatırım ortamını geliştirmemize büyük katkı sağlayacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :