"Türkiye, demiryolunda gelişen ülkelere örnek oluyor"

"Türkiye, demiryolunda gelişen ülkelere örnek oluyor"

Uluslararası Demiryolları Birliğinin 90. Genel Kurulu İstanbul'da başladı- TCDD Genel Müdür Apaydın:- "2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre de konvansiyonel yeni demiryolu inşa etmeyi hedefliyoruz"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü ve Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Başkan Yardımcısı İsa Apaydın, "2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre de konvansiyonel yeni demiryolu inşa etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Uluslararası Demiryolları Birliğinin 90. Genel Kurulu Hilton Bomonti Otel'de başladı.

Etkinlikte açılış konuşması gerçekleştiren Apaydın, her geçen gün daha da önem kazanan demiryolu taşımacılığıyla ilgili dünyayı etkisi altına alan küresel yarışın artan ivmeyle devam ettiğini söyledi.

Gelişen teknolojilerin demiryolu endüstrisini de etkileyerek, trenlerin hız ve konforunu uçaklarla yarışır hale getirdiğini dile getiren Apaydın, Uzakdoğu ile Avrupa arasında Demir İpek Yolu denilen yeni bir koridor inşa edildiğini bildirdi.

Apaydın, "Kısa bir süre sonra işletmeye açılacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Edirne'den başlayıp Marmaray'dan geçerek Kars'a kadar uzayan demiryolu ile Türkiye, doğu-batı demiryolunun orta koridoru üzerinde yer alacak. Dünyada refahın artmasına büyük katkı sağlayacağına inandığımız Demir İpek Yolu kültürel etkileşimlerle aynı zamanda barış ve kardeşlik yoluna dönüşecek." diye konuştu.

Dünyadaki gelişmelere uyumlu olarak, Türkiye'de de son yıllarda demiryolu yatırımlarında büyük bir gelişme kaydedildiğini anlatan Apaydın, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2003'ten beri demiryolları devlet politikası olarak kabul edilmiş ve buna bağlı olarak seferberlik başlatılmıştır. 2003 yılından bugüne kadar demiryollarına yaklaşık 20 milyar dolar gibi önemli miktarda yatırım yapılmış, bin 213 kilometre yüksek teknolojiyle donatılan yüksek hızlı demiryolu inşa edilerek işletmeye alınmıştır. Halen 4 bin kilometre yüksek hızlı ve hızlı demiryolu, konvansiyonel demiryolu üzerinde ise 2 bin 400 kilometre sinyalizasyon ve 2 bin kilometre elektrifikasyon inşası devam etmektedir. 2023 yılına kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre de konvansiyonel yeni demiryolu inşa etmeyi hedefliyoruz."

Apaydın, Türkiye'de ki demiryolu sektörünün serbestleşmesiyle ilgili olarak başlattıkları projeyi başarıyla tamamlayarak, yerli ve yabancı tren işletmecilerine kapıları açtıklarını sözlerine ekledi.


- "Türkiye, demiyolunda örnek oluyor"


UIC Başkanı Renato Mazzoncini ise etkinliğin İstanbul'da yapılmasının önemine işaret ederek, demiryollarının ülkeler arasında köprü görevi üstlendiğini, İstanbul'un da Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren köprü olduğunu söyledi.

Türkiye'de demiryolları alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Mazzoncini, bu gelişmelerin özellikle gelişmekte olan ülkeler için güzel bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Hemzemin geçitlerin güvenli sürüşler açısından önemine değinerek bu konuda gerekli çalışmaları yapmalarının görevleri olduğunu dile getiren Mazzoncini, demiryolu sektöründe dijitalleşmeye yönelik projeleri hayat geçirmek istediklerini aktardı.

Mazzoncini, "Demiryolu taşımacılığı sera gazı salınımının azaltılması ve yeşil taşımacılık açısından en iyi ulaşım sistemi. Önemli bir duruş sergileyerek BM Çevre Programlarını destekliyoruz. Bu konuda diğer ulaşım sistemleriyle uyum içerisinde hareket edeceğiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :