"Türkiye bir eğitim üssü haline geldi"

"Türkiye bir eğitim üssü haline geldi"

UDEF Başkanı Bolat: "Şu anda Türkiye'de 186 ülkeden öğrenci var. Türkiye bir eğitim üssü haline geldi"- "Türkiye'den ülkelerine dönen öğrencilerin çoğu ilk 3 ayda geri dönüyor. İlk dönem insanları kaybediyoruz. Türkiye'nin kabuğunu kıran, yaşamı çözenler

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye'de şu an 110 bin yabancı öğrencinin eğitim aldığını belirterek, "Türkiye'de 186 ülkeden öğrenci var. Türkiye bir eğitim üssü haline geldi" dedi.

UDEF'in çalışmaları ve gelecek planları hakkında AA muhabirine açıklama yapan Bolat, UDEF'in 52 uluslararası öğrenci derneğinin bir araya gelmesiyle oluştuğunu, Türkiye'de 25 ilde temsilcilikleri bulunduğunu anlattı.

Bolat, 2004'ten itibaren uluslararası öğrencileri konu alan çalışmaların başladığını anımsatarak, 2010'dan itibaren artan öğrenci sayısının ardından çalışmalarının arttığını kaydetti.

Türkiye'ye gelen uluslararası öğrenciler haricinde herhangi bir konuda faaliyet göstermediklerine vurgu yapan Bolat, lise ve üniversite seviyesinde resmi olarak eğitim alan öğrencilere yönelik faaliyette bulunduklarını dile getirdi.

Bolat, Türkiye'de şu an 110 bin yabancı öğrencinin bulunduğu bilgisini vererek, "Bunun haricinde 60 bin Türkiye mezunu var. 50 farklı ülkede bu mezunlar bulunuyor. Bu insanlar Türkiye mezunu olarak doktorluk, hakimlik ve siyaset yapıyor. Şu an Türkiye'de 186 ülkeden öğrenci var. Türkiye bir eğitim üssü haline geldi." diye konuştu.

Türkiye'ye gelen öğrencilerin geldikleri coğrafyalardan bahseden Bolat, şöyle devam etti:

"Eskiden beri tabii ki Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleriyle Türk cumhuriyetleri çok yoğun bir şekilde öğrenci gönderiyor. Ama geçmişte çok çok azdı. 2004'te bu işe başladığımızda Endonezya'dan bir iki kişi vardı. Şu an oradan yüzlerce öğrenci var. İlk Cibutili öğrencilerin gelmesine vesile olduk. Fas'tan 2004'te bir kişi vardı, şu an 500'ü aşmış durumda. Somali'den hiç öğrenci yoktu. Şimdi bin 500 öğrenci bulunuyor. Afrika'nın her ülkesinden öğrenciler var."

Mehmet Ali Bolat, eğitim kapısının yabancı öğrencilere açılmasının önemine işaret ederek, Türkiye'nin bu konuda dünyada önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

Türkiye dışında çalışmaları olmadığını, Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilerin gelişlerinden itibaren her şeyleriyle ilgilendiklerini anlatan Bolat, sağlıktan kurslara, ulaşımdan sosyal yaşama kadar birçok alanda öğrencilere yardımcı olduklarını kaydetti.

- "Uyum sağlayamayan öğrenciler 3 ayda geri dönüyor"

Öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine büyük önem verdiklerini dile getiren Bolat, "Geçmişteki tecrübelerden şunu öğrendik. Türkiye'den dönen öğrencilerin çoğunun ilk 3 ayda geri döndüklerini gördük. İlk dönem insanları kaybediyoruz. Türkiye'nin kabuğunu kıran, yaşamı çözenler burada kalıyor. Kimse elinden tutmazsa, Türkçe konusunda yardımcı olunmazsa çok insan kaybediyoruz. O yüzden UDEF olarak misyonumuzu ev sahipliği ve rehberlik yapma üzerine kurduk." değerlendirmesini yaptı.

Bolat, yabancı öğrencilere staj imkanı sağlamaya gayret ettiklerini anlatarak, öğrencilerin Türkiye'ye gelişinden gidişine kadar her şeyle ilgilendiklerini kaydetti.

- "Türkiye kaliteli eğitim sunuyor"

Türkiye'nin kaliteli eğitim verdiği için tercih edildiğine vurgu yapan UDEF Başkanı Bolat, şöyle konuştu:

"Hem eğitim kalitemiz oldukça yüksek hem de Türkiye hala dünyada yaşanabilecek ve ekonomik anlamda bir ülke. Türkiye'nin Müslüman bir ülke olması da önemli bir tercih nedeni. Dünyanın her yerinden öğrenci gelse de gelen öğrencilerin çoğu Müslüman ülkelerden. Yurt ışına gidildiğinde birinci sıkıntı helal yemek ve ibadet rahatlığı. Bunları yakalayan öğrenci tabii ki Türkiye'yi tercih edecek."

"Uluslararası Öğrenci Buluşmaları" ile iyi bir sinerji yakaladıklarını vurgulayan Bolat, bu sayede yabancı öğrencilerin eğitim gördükleri kentlerin halkıyla yakınlaştığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :