"Türkiye başka milletlere ilham kaynağı oluyor"

"Türkiye başka milletlere ilham kaynağı oluyor"

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Ülkü:- "Türkiye her ülke için model olmasa da kendisiyle aynı tarihi süreci paylaşan ülkelerin ilham kaynağı olabilir" - "(Adanalı Selma olarak bilinen Selma Halil'in babasına kavuşmasına ilişkin) Ben de nihayetinde kız bab

YAOUNDE (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Murat Ülkü, Türkiye'nin başta Kamerun olmak üzere kalkınma yolundaki ülkeler için ilham kaynağı olabileceğini söyledi.

Ülkü, AA muhabirine, Türkiye-Kamerun ilişkileri, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri, Boko Haram tehdidi ve "Adanalı Selma" olarak bilinen Selma Halil'nin 21 yıldır görmediği babasına kavuşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Ülkü, Kamerun'un, kendi bölgesinde stratejik mevkiye sahip ve Orta Afrika'da lider konumundaki önemli bir ülke olduğunu ve uzun vadede kendi bölgesinin dünyaya açılan kapısı haline geleceğini kaydetti.

Türkiye ile Kamerun'u bir araya getiren birçok ortak payda bulunduğunu dile getiren Ülkü, Kamerun'un Türkiye gibi kültürel anlamda çeşitlilik arz etmesine rağmen halkının barış ve uyum içinde yaşadığı bir ülke olduğunu ifade etti.

Ülkü, dünyanın birçok ülkesinde gizli ellerin tezgahladıkları kaosun bir örneğinin de Kamerun'un komşu ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde din temelli çatışmalar üzerinden kurgulanmaya çalışıldığını belirterek, "Türkiye nasıl ki Suriye'deki zulümden kaçanlara ev sahipliği yaptı, Kamerun da gerek Orta Afrika Cumhuriyeti’nden gerek Nijerya’dan kaçan toplam 300 bin mülteciye kapılarını açtı." şeklinde konuştu.

- "Boko Haram'ın İslamiyet ile ilişkilendirilmesi tuzağına düşmedi"

Kamerun'un da Türkiye gibi terörle mücadele ettiğini anlatan Ülkü, terörden dolayı ülke halkının acı çektiğini ancak Boko Haram'ın tuzağına düşmediğini söyledi.

Ülkü şunları kaydetti:

"Boko Haram terör örgütü, ortaya çıktığı ilk zamanlarda, bazı çevrelerce İslam’la ilişkilendirilmeye çalışıldı. Kamerun yetkili makamları ve halkı bu tahriklere kapılmayarak teröre karşı dik duruş sergiledi ve Boko Haram'ın İslam’la ilişkilendirilmesi tuzağına düşmedi. Terörle mücadele konusu iki ülkeyi birbirine yaklaştıran bir diğer unsurdur."

- İlham kaynağı olarak Türkiye

Türkiye'nin Kamerun halkının ilgisini çektiğine ve Kamerunluların Türkiye'nin gelişme sürecini hayranlıkla izlediklerine değinen Ülkü, "Türkiye kalkınma yolundaki ülkeler için model olmasa da ilham kaynağı olabilir." dedi.

Ülkü, Türk milletinin kalkınma yolundaki milletler için çok özel bir örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin, dış borçlarını ödemesi, dış ticaret hacmini son 10 yılda katlayarak artırması ve halkının eğitim ve beceri düzeyini giderek üst seviyelere taşımasıyla başlayan dönüşüm hikayesinin Kamerun insanında çok olumlu Türkiye algısı oluşturduğunu bildirdi.

- "AA ile halklar birbirlerini daha iyi tanımaya başladı"

Anadolu Ajansı'nın (AA) son yıllarda bütün dünyada ve özellikle Afrika kıtasında etkin olmaya başlamasıyla Türkiye ve Afrika halklarının birbirlerini daha iyi tanımaya başladıklarını dile getiren Ülkü, Türk insanının Afrika'ya gösterdiği yakın ilginin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Ülkü, Kamerun'da Türk firmalarının birçok altyapı projesinde yer aldığının altını çizerek, Kamerun’da altyapı çalışmalarında aksayan bir durum olduğunda yetkili mercilerin "Neden bu işi de Türklere vermiyoruz?" dediklerini, bu durumun Türk firmalarının Kamerun’daki itibarı açısından mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

- 2019 Afrika Kupası'nın stadyumunu Türkler yapıyor

Kamerun'un, 2019'da Afrika Uluslar Kupası'na (CAN) ev sahipliğini yapacağını söyleyen Ülkü, Duala'da inşa edilecek 50 bin kişilik Japoma Stadyumu projesinin bir Türk firmasına verildiğini ve stadın inşaatına başlandığını anımsattı.

Ülkü, stadın 2018'de açılacağını ve Türkiye-Kamerun dostluğunun taçlanmasına vesile olarak ikili iş birliğinde güzel ve somut bir eser oluşturacağını vurguladı.

Türkiye ile Kamerun arasında haftanın her günü Türk Hava Yolları (THY) uçuşları olmasının, ülkenin uluslararası yatırımcılar gözündeki değerini yükselttiğini ve ticari faaliyetler için kolaylık sağladığını dile getiren Ülkü, Türk iş adamalarını da Kamerun'a davet etti.

Ülkü, hızla dışa açılan Kamerun'un 10 yıl içerisinde büyük yatırımcıları kendine çekeceği görüşünü paylaşarak, bu anlamda acele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kamerun'un giderek geliştiğini ve yeni hedeflere koştuğunu aktaran Ülkü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihte maalesef Afrika ülkelerine adil davranılmadı. Henüz hak ettikleri yerlerde olmayan bu kardeş ülkelere biz nasıl katkı sağlayabiliriz noktasında bir gayretimiz var. Bunu da herhangi bir hesap kitap yapmadan ya da herhangi bir menfaat beklemeden yapıyoruz. İçimizdeki adalet duygusuyla bunları yapıyoruz. Kalkınma iş birliği ve insani yardım alanlarında başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) olmak üzere devletimizin ilgili kurumlarıyla Kamerun’da yoğun şekilde çalışıyoruz. Afrika ülkelerine balık vermektense balık tutmayı öğretmeyi tercih ediyoruz."

- STK'lardan önemli insani yardımlar

Ülkü, Türkiye'nin son 10 yıldır yurt dışındaki çalışmalarına Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) da destek olduğunun altını çizerek, STK'ların kayıtsız kalmayarak Afrika'nın en yoksul ve uzak noktalarına destek sağladıklarını söyledi.

Hem Boko Haram'dan hem Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki iç savaştan kaçıp Kamerun'a sığınan yaklaşık 300 bin mülteciye Türk STK'ların belli aralıklarla yardımlarda bulunduğunu belirten Ülkü, "STK'larımız vasıtasıyla Kamerun’da geçen Kurban Bayramı'nda yaklaşık 20 bin aile ilk defa et yeme fırsatını buldu." ifadelerini kullandı.

- "Baba ve kızını kavuşturmayı insani bir vazife olarak kabul ettik"

Büyükelçi Ülkü, AA'nın gündeme taşıdığı, "Adanalı Selma" olarak bilinen Selma Halil'in 21 yıldır görmediği babasına kavuşması için yürüttükleri insani diplomasiden de bahsetti.

Baba ile kızın ayrılık hikayesini ilk öğrendiğinde çok etkilendiğini anlatan Ülkü, "İkisini de bir nevi kader ayırmış diyebiliriz. Baba ve kızını kavuşturmayı insani bir vazife olarak kabul ettik. Ayrıca Türkiye-Kamerun arasındaki dostluk ve kardeşliğin bir gereği olarak bunu yaptık." dedi.

Halil'in Adana Havalimanı'ndaki babasına kavuştuğu anı Kamerun'un başkentinde televizyonlarda seyrettiklerini belirten Ülkü, şunları kaydetti:

"Ben de nihayetinde kız babasıyım. Selma'nın babasının ne hissettiğini tahmin edebiliyorum, gerçekten muazzam bir andı. Bu kavuşmanın gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese gerçekten teşekkür ediyoruz. Bu durum aynı zamanda şunu gösteriyor, araya kıtalar ya da farklı kültürler de girse sonuçta her şeyin odağında insan var. Bizler de bu tür insani konularda her zaman üzerimize düşeni yapmayı görev addettik. Benim özellikle bu tür konulara karşı özel hassasiyetim var."

Öte yandan "Adanalı Selma"nın babası Halil Sarı ise kızına kavuştuğuna hala inanamadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kızımın geleceğine inanıyordum fakat bu kadar çabuk gelmesi bizleri çok sevindirdi. Her yıl gelme planı yapıyorduk fakat bir türlü ayarlanamıyordu, artık korkuyorduk kızım gelemeyecek diye. Anadolu Ajansı'nın vesilesiyle kızımı erken görme mutluluğuna eriştik. Yaounde Büyükelçimiz Sayın Murat Ülkü'ye çok teşekkür ediyorum, kızımı bana gönderdi. THY bize uzakları yakın etti, onlara da çok minnettarım, bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum."

THY Kamerun Genel Müdürü Orhan Doğan da THY'nin ticari olarak insanları birbirine bağlayan bir köprü vazifesi görmesinin yanında farklı bölgelerdeki trajedilere de kayıtsız kalmadığını ifade etti.

"Adanalı Selma" olarak bilinen Halil'in dramını AA'nın haberlerinde okuduğunda sevenleri, aileleri birleştirmek adına hemen harekete geçtiklerine işaret eden Doğan, "THY olarak böylesi bir kavuşmaya vesile olmamızdan duyduğumuz sevincin yanında Selma kardeşimizin ailesine kavuşmasıyla mutluluğumuz ikiye katlandı." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :