Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu

Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu

Başbakan Yardımcısı Canikli (2):- "Öncü rakamlar açık şekilde gösteriyor ki, 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüme rakamını yakalayacağız. Hatta burada olumlu anlamda sürprizler de yaşanabilir"- "Enflasyondaki düşme trendi devam edecek ve yıl sonunda tek han

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Öncü rakamlar açık şekilde gösteriyor ki, 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüme rakamını yakalayacağız. Hatta burada olumlu anlamda sürprizler de yaşanabilir." dedi.

Canikli, Türkiye Bankalar Birliği’nin 60'ıncı Genel Kurul Toplantısı'nda, Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sektörünün önünün açık olduğunu, gerekli tedbirleri aldıklarını ve önemli teşvikler verdiklerini ifade etti.

Bu tevşiklerin kamuya bir yükü olduğunu ancak bütçe dengelerini ve mali disiplini elden bırakmadıklarını belirten Canikli, 2016'da yüzde 1,8 olarak gerçekleşen bütçe açığının milli gelire oranının 2017'de yüzde 2'nin altında olacağını bildirdi.

Canikli, geçen yıl kötü olayların üst üste geldiği üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daralma olmasına karşın dördüncü çeyrekteki yüzde 3,5 büyümenin Türkiye ekonomisinin dinamik yapısını gösterdiğini kaydetti.

Bu yılın ilk çeyreğinde aldıkları tedbirlerin etkilerinin 2017 büyüme rakamlarına yansıyacağını ifade eden Canikli, "Öncü rakamlar açık şekilde gösteriyor ki, 2017'de yüzde 4'ün üzerinde büyüme rakamını yakalayacağız. Hatta burada olumlu anlamda sürprizler de yaşanabilir." dedi.


- "Enflasyon yıl sonunda tek haneli rakamlara inecek"


Nurettin Canikli, enflasyon oranlarının da düşmeye devam edeceğini belirterek, 2016'da enflasyonun 2 puan yukarı çıkmasına neden olan kamu fiyat artışların hiçbirinin bu yıl yapılmayacağını, dolayısıyla 2017 enflasyon rakamları açısından aslında 2 puan eksiden başladıklarını söyledi.

Canikli, kurdaki artışın geçişkenliğinin de büyük oranda sağlandığını, enflasyondaki düşme trendinin devam ederek yıl sonunda tek haneli rakamlara ineceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısıyla 3 ay içerisinde 1 milyonu aşan istihdam sağlandığını belirten Canikli, mart ve nisan ayında hızla düşmeye başlayacak olan işsizlik rakamlarında 2017 sonunda tek haneli rakamların görüleceğini kaydetti.


- "(Cari açık) Üst seviye olarak yüzde 4’ün üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz"


Başbakan Yardımcısı Canikli, Merkez Bankasının net rezervlerinde azalışın söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Zaten operasyonel kapasitesi olan rezerv net rezervdir. Brüt rezervlerde bir azalma söz konusu. Orada da şu anda azalmanın sonuna geldik. Bundan sonra, Merkez Bankasına brüt rezervleri artırma imkanı sunacak bir dönemdir." diye konuştu.

Aldıkları tedbirlerle cari açığın düştüğüne ve orada da trendin aşağı yönlü olduğuna işaret eden Canikli, şu anda yüzde 4'ün altına düşen cari açığın finansmanında bir sıkıntı bulunmadığını söyledi. Canikli, "İlk hedef yüzde 3’ün altına düşürmek... Üst seviye olarak da yüzde 4’ün üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Sıkıntıların büyük oranda geride kaldığını, bundan sonra artık Türkiye'de hep istedikleri atılımı yapma zamanı olduğunu belirten Canikli, "Her şey müsait. Önümüzde seçim açısından da rahat bir dönem var. Bu süreci, bu atılımı gerçekleştirebilmek için gereken kararların alınması için kullanacağız." yorumunu yaptı.


- Kıdem tazminatı


Nurettin Canikli, stratejik önemi olan, katma değeri yüksek teknoloji içeren, orta ve uzun vadede geriye dönüşü olan alanlara üretim yapacak mekanizmalar için yoğun çalışma içerisinde bulunduklarını ifade etti.

Hem reel sektörü rahatlatacak hem de bankacılık sektörünün yüklerini alacak çok sayıda düzenleme yapıldığını anlatan Canikli, ekonomide atılım yapmaya büyük katkı sunacak "Üretim Reform Paketi"nin bugün, yarın Meclis Genel Kurulu'na geleceğini söyledi.

Canikli, şirketlere ayak bağı olan ancak kazanılmış haklardan da geriye gidilmeyecek kıdem tazminatı meselesinin de kısa süre içerisinde çözüleceğini bildirdi. Bu konuda teknik çalışmaların yoğun bir şekilde yapıldığını belirten Canikli, şunları kaydetti:

"Şu anda bu bütün firmalarımız üzerinde görünmez bir Demokles'in kılıcı gibi tehdit unsuru olan bir sıkıntı... Bugün kıdem tazminatı fonu realize edilsin, firmaların önemli bir bölümü mali açıdan sıkıntı içine girer, mali yapıları bozulur. Reel sektörümüzü böyle bir ayak bağından kurtarmamız gerekiyor. Altını tekrar çiziyorum. Çalışanlarımızın kazanılmış haklarında hiçbir şekilde geriye gitme söz konusu olmayacak. Bu nedenle ayrıntılı çalışıyoruz. Hepsini birlikte kombine etmek kolay değil."


- "Süper Teşvik Paketi Türkiye'ye çağ atlatacak"


Başbakan Yardımcısı Canikli, Süper Teşvik Paketi'nin diğer teşviklerle birlikte Türkiye'ye çağ atlatacağını ifade ederek, standartları belirlenmiş ürünleri uluslararası piyasa şartlarında üretebilen şirketlere istenilen her türlü desteğin verileceğini söyledi.

Canikli, bu süreçte finansal yükün büyüğünün bankalarda olmaya devam edeceğini ancak yeni finansal enstrümanları devreye sokmaya çalıştıklarını anlattı.

Türkiye ekonomisinin çok güçlü olduğunu vurgulayan Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz öyle teorik senarize edilmiş stres testlerinden geçmedik. Biz gerçek, reel testlerden geçtik. Bu ekonomi için de, bankacılık sektörü için de geçerli. En zor şartlarda bütün badireleri atlatabildik. Avrupa ve ABD 2008 krizinde bankacılık sektörüne milyarlarca dolar kaynak aktarırken, biz hiçbir kaynak aktarmadık. Sadece Merkez Bankasının ufak ufak bir likidite desteği oldu. Bir derecelendirme kuruluşunun not indirimi gibi bir tehdidini yaşayan bir bankacılık sisteminin, diğer şoklarla birlikte onlara maruz kaldıktan sonra bu kadar güçlü bir şekilde ayakta kalması gerçekten çok önemli bir hadisedir. Bankacılık sisteminin güçlü yapısını gösteriyor. Özellikle uluslararası alanda bazıları bunu tam görmek istemiyor. Belki beklentileri oydu. Ama Türkiye ekonomisi bütün bunlara rağmen ayakta."


- "Türev ürünlerin banka aktiflerine girerek dengeyi bozmalarına müsaade etmeyeceğiz"


Nurettin Canikli, gelişmiş ülke bankalarında türev ürünlerin aktiflerindeki oranın çok yüksek olduğunu, bunun da kırılganlık oluşturduğunu, Türkiye'de ise türev ürünlerin banka aktiflerinde hemen hiç bulunmadığını söyledi.

Canikli, "En güçlü tarafımız bu. Türev ürünlerin banka aktiflerine girerek dengeyi bozmalarına müsaade etmeyeceğiz. Banka senedi, şartlar oluştuğunda Merkez Bankasının sisteme likidite enjekte etme aracı olarak da kullanılabilecek." dedi.

Canikli, bundan sonra da bankacılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.

(Son)






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :