Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünüvar:

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünüvar:

"2 Haziran günü 1915 olaylarını parlamentosunda görüşecek olan Almanya'ya sesleniyorum. Bu iş siyasilerin işi değil, tarihçilerin işidir." - "1915 yılında, siyasi olaylarının yaşandığı sırada Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki olan Almanya'nın bu girişim

ADANA (AA) - Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Almanya Federal Meclisinde (Bundestag) oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya yönelik, bu girişimin Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Ünüvar, Almanya'da 2 Haziran'da görüşülecek sözde Ermeni soykırımı tasarısı üzerine yazılı açıklama yaptı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem yaşandığını bildiren Ünüvar, şunları belirtti:

"Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar. Ancak acıları anlamak yerine yersiz ve mesnetsiz iddialarda bulunmak acıları anlamak değildir. Osmanlı İmparatorluğu'nun vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. Türkiye'de 1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir. 1915 yılının siyasi şartları altında yaşanan olaylar hakkında gerçek değerlendirmeyi yapacak olan siyasiler değil, tarihçilerdir."

Ünüvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tüm arşivleri açmaya hazır olduklarını vurgulayarak, bir milyona yakın belge ile bilginin objektif ve tarafsız tarihçiler tarafından incelenmesini önerdi. Ünüvar, şu değerlendirmede bulundu:

"2 Haziran günü 1915 olaylarını parlamentosunda görüşecek olan Almanya'ya sesleniyorum. Bu iş siyasilerin işi değil, tarihçilerin işidir. 1915 yılında, siyasi olaylarının yaşandığı sırada Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki olan Almanya'nın bu girişimi iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir."

Erdoğan'ın çağrısına cevap verilerek arşivlerin tarafsız tarihçiler tarafından incelenmesine yönelik ortam hazırlanmasının Almanya’nın uluslararası arenada itibarını artıracak bir girişim olacağına dikkati çeken Ünüvar, Almanya Federal Meclisini sağduyulu davranmaya davet etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :