Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı

Türkiye-Azerbaycan-Pakistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2):- "(Dağlık Karabağ meselesi) Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmelerde eğer Rusya kararlı olursa bu sorunun çözülebileceğini ve böyle bir inisiyatifi Türkiye'nin destekleyeceğini söylemiştir. Azerbaycan'ın kab

BAKÜ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından işgal altında tutulan Dağlık Karabağ meselesine ilişkin, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmelerde eğer Rusya kararlı olursa bu sorunun çözülebileceğini ve böyle bir inisiyatifi Türkiye'nin destekleyeceğini söylemiştir. Azerbaycan'ın kabul edebileceği her formülü biz destekleriz, biz de yardımcı oluruz." dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, iki kardeş ülkeyle üçlü mekanizmayı oluşturmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Toplantıda ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirme ve bunu yaparken ağırlık verilmesi gereken alanları değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, ekonomik bağların güçlendirilmesinin önemli olduğunu ve bunun için ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, ticaret anlaşmalarını bir an önce imzalamak gerektiğini ifade etti.

Ulaştırma ve enerji gibi alanlarda da iş birliğini güçlendirmek gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Özellikle askeri, savunma ve savunma sanayi alanlarında iş birliğimizi güçlendirebiliriz. Bu alanlarda birbirimize rakip değiliz, tam tersine tamamlayıcıyız." diye konuştu.

Uluslararası alanlarda iş birliğinin önemine de dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle Karabağ probleminin, Keşmir probleminin ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da birbirimizle daha dayanışma içinde olmamız lazım ve birbirimize destek verirken de hiçbir şeyden çekinmememiz gerekiyor ve buralardaki ihlallerin de bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye olarak, Karabağ problemi ve Cammu Keşmir konusunda kardeş Azerbaycan ve kardeş Pakistan'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Tabii ki terörle mücadele önemli. Azerbaycan, terör örgütüyle bizim karşı karşıya kaldığımız kadar kalmıyor, bu güzel bir şey. Fakat Türkiye ve Pakistan birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele ediyor. Terörizmle mücadelede birbirimizi destekleyeceğiz, terör örgütlerinin kutsal dinimiz İslam'ı kullanmasına müsaade etmeyeceğiz ama aynı zamanda bu teröristleri bahane ederek İslamla terörizmi ilişkilendirmeyi çalışanlara karşı da birlikte mücadele edeceğiz."

Çavuşoğlu, Afganistan'da huzur ve istikrarın sağlanması için sergilediği duruş ve yaptığı katkı nedeniyle de Pakistan'ı kutladı.

- "Eğitim uçaklarını, kardeş bir ülkeden almak istiyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, üç ülkenin savunma sanayinde iş birliğine yönelik planlarının sorulması üzerine, geçmişten bu yana kardeş Pakistan'ın bu alanda yeni teknolojiler gerçekleştirdiğini ve teknoloji transferleri yaptığını anlattı. Pakistan'ın özellikle eğitim uçakları konusunda sadece bölgede değil dünyada öncü olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Hem Azerbaycan hem de Türkiye olarak bu eğitim uçaklarını Pakistan'dan, kardeş bir ülkeden almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Üç ülkenin bu alanda çoğu noktada birbirini tamamlayıcı özellikleri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, savunma sanayisinde hem iş birliği yapma hem de alımlarda birbirlerine öncelik verme konusunu değerlendirdiklerini kaydetti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Karabağ meselesine ilişkin, sorunun çözümü ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarının azad edilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Bu konuda iki ülke cumhurbaşkanlarının da iş birliği ve sürekli temas içinde olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmelerde eğer Rusya kararlı olursa bu sorunun çözülebileceğini ve böyle bir inisiyatifi Türkiye'nin destekleyeceğini de söylemiştir. Azerbaycan'ın kabul edebileceği her formülü biz destekleriz, biz de yardımcı oluruz." dedi.

Çavuşoğlu, Minsk grubu ve eş başkanlarının da daha aktif ve kararlı olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ve Azerbaycan'ın yürüttüğü projelere ilişkin, gerek enerji koridoru gerekse ulaşım ile ilgili projelere diğer ülkelerin bağlanmasının önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, güzergah üzerindeki birçok ülke ile bu konuları görüştüklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, bu projelere Pakistan'ı da dahil etme temennisinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :