Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumu

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin:- "Üç ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolara çıkarılmak isteniyor. Bu hedef gelecek dönemde yakalanacak"- "Bizim Ar-Ge ve inovasyon altyapımız, Gürcistan'ın zengin doğal kaynakları ve Azerbaycan'ın güçlü enerji altya

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılmak istendiğini belirterek, "Bu hedef gelecek dönemde yakalanacak." dedi.

Metin, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan 5'inci İş Forumunun açılışında yaptığı konuşmada, üç ülkenin bir araya geldiği iş forumunun daha önce gerçekleştirilen etkinliklerinden bahsetti.

İş adamlarının bir araya gelmesinin sadece ekonomi ve ticarete ivme kazandırmadığını kaydeden Metin, bu toplantıların dostluğu ve kardeşliği tescillenmiş Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın kültürel ve sosyal açıdan birbirine yaklaşması açısından önem arz ettiğini söyledi.

Metin, "Engelleri kaldırmak, sorunları tespit etmek için iş dünyası ile bir araya gelmemiz geleceğe ışık tutuyor." diye konuştu.

Geçen yıl küresel ticaret ve ekonomide yaşanan sıkıntılardan bahseden Metin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından 3 ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin 20 milyar dolarlık hedef konduğunu ve bu hedefe ulaşılmak istendiğini vurguladı.

Metin, 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin gelecek dönemde yakalanacağını bildirdi.


- "Foruma çok büyük önem veriyoruz"


Metin, bu ülkeler arasındaki ekonomik alanda var olan bütün engelleri kaldırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının, Azerbaycan ile müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşmasının geleceğe ışık tuttuğunu anlattı.

Bu iş forumuna çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Metin, Türkiye'nin bir bilim, sanayi ve teknoloji ülkesi olma yolunda büyük mesafeler kat ettiğini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de etkinlikte konuşma gerçekleştireceğini anımsattı.

Metin, üç ülkenin birbirini tamamlayıcı özellikte olduğunu belirterek, "Bizim Ar-Ge ve inovasyon altyapımız, Gürcistan'ın zengin doğal kaynakları ve Azerbaycan'ın güçlü enerji altyapısını bir araya getirerek, ortak projeler gerçekleştirerek sanayimizi birlikte ivmelendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Fatih Metin, iş adamlarının bu forum sayesinde yeni ortaklıklara imza atacağını sözlerine ekledi.


- "İlişkilerimiz diğer ülkelere örnek olacak"


DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, küresel ekonomik sistemin yeniden şekillendirildiği bugünlerde bölgesel diyaloğa hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Halihazırda dünyanın farklı yerleride ekonomik ve siyasi güçlerin bulunduğunu dile getiren Yırcalı, "Biz, 3 komşu olarak gerekli bütün adımları atmalı ve yoğun çaba sarf ederek bölgemizde istikrarın sürmesini sağlamalıyız." dedi.

Yırcalı, üç ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri taşınmasının önemine değinerek, bu sayede bölgenin ekonomik olarak ilerlemesinin, sürdürülebilir barış ve refahın tesis edilmesinin başarılabileceğini dile getirdi.

Rona Yırcalı, "Ülkelerimiz arasında tesis edilen ilişkiler diğer ülkelere de örnek teşkil edecektir. Ekonomi bakanımız kısa süre önce üç ülkenin toplam ticaret hacmi için hedefi 20 milyar dolar olarak koymuştu. Bu misyonu hayata geçirmek için ekonomilerdeki sınırları kaldırmalıyız." diye konuştu.

Üç ülkenin ticaret hacminin son yıllarda 14 milyar dolar civarında kaldığını kaydeden Yırcalı, 20 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için iş adamlarının çok çalışması, devlet yönetimlerinin, hükümetlerin ve ilgili bakanlıkların önemli destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :