Türk zeytini ve zeytinyağı Cidde'de tanıtıldı

Türk zeytini ve zeytinyağı Cidde'de tanıtıldı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Suudi Arabistan'da düzenlenen "Foodex Saudi 2016 Fuarı"na katıldı

İZMİR (AA) - Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinin (ZZTK) Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen "Foodex Saudi 2016 Fuarı"na katılarak, Türk zeytini ve zeytinyağını tanıttığı bildirildi.

ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Gündeş yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın zeytin ihtiyacının yüzde 80'lik kısmını İspanya ile Yunanistan'dan sağladığını ifade etti. Bu tabloyu Türkiye lehine çevirmek için Suudi Arabistan'ın hedef ülke olarak belirlendiğini kaydeden Gündeş, bu ülkedeki tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurguladı.

Türkiye’nin Suudi Arabistan’a yıllık 9 milyon 172 bin dolarlık zeytinyağı ihraç ettiğini, bu rakamın da artmasının beklendiğini belirten Gündeş, şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan bizim için hedef pazar konumunda olan ülke. Ülke ekonomisinde son dönemde görülen yavaşlamaya rağmen, toplam gıda tüketiminin yüzde 7 artarak yaklaşık 60 milyar dolar seviyesine ulaşacağı, 2018 yılında ise bu rakamın 66 milyar dolar olacağı öngörülmekte. Körfez ülkeleri arasında en geniş gıda ve içecek pazarına sahip ülke. Komite olarak ilk kez 2015 yılında katıldığımız, ülkenin gıda ve içecek alanındaki en önemli fuarı olan Foodex Saudi'ye ikinci kez katılarak konumumuzu güçlendirmek istedik. Fuarda ZZTK standı ziyaretçilerin en yoğun ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu."

Gündeş, Cidde Kongre ve Fuar Merkezi’nde, 9 bin 800 metrekare alanda organize edilen ve 21 Kasım'da açılan fuara 480'den fazla firmanın katıldığını ifade ederek, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim rakamlarında yaşanacak artışa paralel olarak Suudi Arabistan’a ihracatımız da artış gösterecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kadri Gündeş, 2015-2016 sezonunda Suudi Arabistan’a 9 milyon 172 bin dolarlık zeytinyağı, 2 milyon 210 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç edildiğini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler