"Türk tohumculuk sektörü, 2023 hedefine erken ulaşacak"

"Türk tohumculuk sektörü, 2023 hedefine erken ulaşacak"

TÜRKTOB Başkanı Gencer:- "Sektör ve bakanlık olarak 2023 yılında bir milyon ton sertifikalı tohumluk hedefi konuldu. Bugün itibarıyla biz 900 bin ton rakamını sertifikalı tohumlukta yakalamış durumdayız"

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN -Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gencer, sektör ve bakanlık olarak 2023 yılı için bir milyon ton sertifikalı tohumluk hedefi konulduğunu belirterek, "Bugün itibarıyla 900 bin ton rakamını sertifikalı tohumlukta yakalamış durumdayız. Gelmiş olduğumuz noktada, 2023 yılına gelmeden daha bir milyon ton sertifikalı tohumluk üretim rakamını inşallah yakalayacağız" dedi.

Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tohumculuk sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü ve geliştiğini, bu büyümede ıslah çalışmalarının büyük önemi olduğunu söyledi.

Tarımsal üretim için tohumun büyük önem taşıdığına dikkati çeken Gencer, "Tarım için tohum olmazsa olmaz öneme sahip ama tohumculukta da ıslah çok önemli. Islah olmazsa yeni çeşitler, daha kaliteli tohumlukların ıslah edilmesi çok zor" diye konuştu.

Gencer, gelişen dünyada insanların güvenilir ve kaliteli gıdaya ulaşabilmesi için her geçen gün tohumculuk konusunda önemli çalışmaların devam ettiğini aktararak, "Dünya nüfusumuz hızla artıyor, tohumla birlikte birim alandan daha yüksek verim alma ihtiyacı söz konusu. Bu da ancak daha üstün kaliteli tohumlukların geliştirilmesiyle yani ıslahçılarımızın ıslah çalışmalarıyla bu mümkün." ifadelerini kullandı.

- "Tohumculukta, dünyada ilk 10 içerisindeyiz"

Dünyada tohumculukla ilgili çalışmaların gün geçtikçe önem kazandığını belirten Yıldıray Gencer, Türkiye'nin tohumculukta dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer aldığını kaydetti.

Gencer, tohumculuk sektörünün dünyada yaklaşık 50 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak tohumculukta 1,3 milyar dolarlık bir pazar hacmimizle dünyada ilk 10 içerisinde yer alıyoruz. Artık hem ülke içerisinde hem ülke dışında önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugün biz artık Türkiye olarak hem kendi kendimize yetiyoruz, kendi tohumluklarımızı üretiyoruz hem de 70'ten fazla ülkeye tohumluklarımızı ihraç ediyoruz. Bu gerçekten bizim için sektör için gurur verici bir gelişme ama bu tabii ki bizim için yeterli değil, biz yine sektör olarak çalışmalarımızı tam hızıyla sürdürüyoruz."

Türkiye'de tohumculuk sektörü olarak 2023 hedeflerinin olduğunu ve bunlara erken ulaşacaklarını dile getiren Gencer, "Ülkemizde sertifikalı tohumluk dediğimiz kaliteli tohumlukların üretimi söz konusu. On yıl önce ülkemizde sertifikalı tohumluk üretimi yaklaşık 145 bin tondu. Sektör olarak ve bakanlık olarak 2023 yılında bir milyon ton sertifikalı tohumluk hedefi konuldu. Bugün itibarıyla 900 bin ton rakamını sertifikalı tohumlukta yakalamış durumdayız. Gelmiş olduğumuz noktada, 2023 yılına gelmeden daha bir milyon ton sertifikalı tohumluk üretim rakamını inşallah yakalayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :