Ümit Savaş Taşkesen

Ümit Savaş Taşkesen

Türk Telekom Konya Sorun Çözebilir mi?

İletişim sistemleri alt yapısı, internet, telefon deprem sırasında zor bir imtihandan geçti. Kahramanmaraş’taki aile ve yakınlarımızla depremin ilk saatlerinde kısa bir iletişim kurabildik. Sonrasında, saatler süren iletişimsizlik, habersizlik, merak, kaygı birçok şey yaşadık. Saniyeler yıl oldu ömrümüzden götürdü. Bu çağda iletişimsizlik, internet, telefon neredeyse oksijen gibi. Hayatımızdaki önemini, yokluğunda bıraktığı boşluk ile anlıyoruz. Nefes alıp verirken değil…

Deprem hepimizi etkiledi. Başta 11 il olmak üzere bütün ülkeyi etkiledi. Altyapı hizmetlerinden tutun da ekonomi, politik, psikolojik olarak herkes yara aldı. Milli bir dayanışma ile bu yaralar sarılmaya çalışılıyor. El birliği, gönül birliği ile birlikte bu zor süreç atlatılacak inşallah. Buna inancım tam. Gerek deprem bölgesindeki izlenimlerim gerekse deprem bölgesi dışına çıkıldığında depremzedelere kol kanat geren insanlarımız, stklarımız, devletimizin ilgili sorumlu kuruluşları çok güzel çalışmalar yaptı, yapıyor, yaraları mümkün olduğunca sarıyorlar.

Maalesef bu süreçte aksayan bir şeyler yok mu derseniz mutlaka vardır. Bunlardan, duyduğumda çok şaşırmış olduğum bir olayı sizinle paylaşmak için yazıyorum bu yazıyı. İnternet hizmeti sunan kuruluşlar, firmalar yaptıkları reklamlar ile Toroslardan Himalayalara kadar kapsama alanlarının genişliği, alt yapı hizmetlerinin gücü, her yerde erişime imkan sunduklarına yönelik mesajlar veriyorlar. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ile birlikte internet erişimi öğrenciler için hayati değer kazanmış durumda. Deprem bölgesinde olan ve kısıtlı imkanlarına rağmen derslere katılım sağlayan öğrencilerim var. Orada alt yapı belirli oranda hizmet verir noktaya gelmiş durumda, bu kadar kısa sürede bunun sağlanması her açıdan çok sevindirici bir durum. Sadece üniversite öğrencileri için değil, sınavlara hazırlanan ortaokul lise öğrencileri için de bu durum aynı derecede önemli. Ders takviyelerini, tekrarları, ödevleri internet araştırmaları ile yerine getirerek başarılarını artırmaya, konuları öğrenmeye çalışıyorlar. Deprem bölgesinde, uzaktan anladığım kadarıyla durum böyleyken Konya’da garip bir durum var. Acilen çözüm gerektiren bir durum.

Deprem sonrası Kahramanmaraş’tan Konya’ya gelen ve Kızılay Karatay şubesi desteği ile kendilerine kalacak bir ev bulunan depremzede bir aile var. Ailede birisi uzaktan eğitimle derslere katılması gereken, diğeri de üniversite sınavına hazırlanan, öteki de sekizinci sınıfta lgs ye hazırlanan üç öğrenci mevcut. İnternet ihtiyacını tahmin edebilirsiniz. Konya merkezde, esenler mahallesinde oturan ailenin internet erişimi ile ilgili sıkıntısı olmayacağını düşünebilirsiniz ancak Türk Telekom bu ailenin bulunduğu mahalleye ya da sokağa internet hizmeti veremiyor… şaşırtıcı olan durum bu. Konya merkezdesiniz, başvurunuz alınıyor ve altyapı hazır olduğunda internet erişim hizmeti sunulacaktır diye bir cevap alıyorsunuz. Ne zaman? Belirsiz. Aile de internet ihtiyacını cep telefonu internet paketleri üzerinden çözmeye çalışıyor ama karşılanabilir bir durum söz konusu değil. Umarım, bir gün, Türk Telekom Konya şehir merkezini de tam kapsama alanına alır ve depremzede aile başta olmak üzere o bölgede ihtiyacı olan ailelere hizmet sunabilir. Ne zaman hizmet sunulacağına ilişkin tam bir tarih verebilir. Hayat depremle şok ederken böyle olaylarla da insanı şaşırtmaya devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.