"Türk tarihinin en kanlı darbesi"

"Türk tarihinin en kanlı darbesi"

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ertaş:- "15 Temmuz darbe girişimi Türk tarihinin en kanlı darbesi"- "Bu süreçte demokrasimiz ve vatandaşlarımızın temel haklarının gözetilmesine büyük önem verilmektedir. Türkiye NATO içindeki konumunu güçlendirecek ve İttif

BÜKREŞ (AA) - Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin Türk tarihinin en kanlı darbesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ertaş, büyükelçilik konutunda düzenlediği basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin detayları, 15 Temmuz gecesinin görüntüleri eşliğinde Romanya'nın büyük medya kuruluşlarının temsilcileriyle paylaştı.

FETÖ'nün darbe girişiminin bastırılmasının ardından, örgütün Romanya'daki mensuplarının Romen medyasında Türkiye aleyhinde yürüttüğü karalama kampanyasına karşı FETÖ yapılanması ve 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşananlar hakkında doğru bilgi aktarılması gerektiğini vurgulayan Ertaş, "15 Temmuz darbe girişimi Türk tarihinin en kanlı darbesi. Bildiğiniz gibi, darbeciler sivillerin üzerine ateş açtı, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı da dahil olmak üzere devlet kurumlarını bombaladı. Darbeciler Cumhurbaşkanımızı öldürmeye çalıştı, Başbakan'ın konvoyuna saldırdı. Bu girişim Türk Devleti ve halkı tarafından durduruldu. Bu girişim 246 masum insanın hayatına mal olurken geride 2 binden fazla yaralı bıraktı." diye konuştu.

Darbe girişiminin ardından Türk halkının bir araya geldiğini ve muhalefet partilerinin el ele verdiğini vurgulayan Ertaş, "Herkes darbeye ve darbeyi yapan Gülen ağının karşısında durdu. Türk medyası da darbe girişimine karşı birleşerek, tam bir bütünlük içinde, demokratik yolla başa gelen Cumhurbaşkanına ve hükümete destek verdi. Bu tavır Türk toplumunun demokrasiyi nasıl içselleştirdiğinin göstergesidir." dedi.

Ertaş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın darbe gecesi FETÖ elebaşı Gülen’le görüştürülmek istenmesinin, Türk demokrasisine, meşru hükümete ve anayasal düzene yönelik bu darbe girişiminin FETÖ tarafından düzenlendiğinin bir kanıtı olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin milli güvenliğine ve demokratik düzenine yönelik bu tehdit karşısında OHAL ilan ettiğini hatırlatan Ertaş, OHAL kararının ekonomik faaliyetlere, günlük yaşama hiçbir etkisi olmadığını belirterek, Rumen turistleri Türkiye'ye davet etti.

Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları konularındaki yükümlülüklerinin bilincinde olduğunu belirten Ertaş, "Bu süreçte demokrasimiz ve vatandaşlarımızın temel haklarının gözetilmesine büyük önem verilmektedir. Türkiye NATO içindeki konumunu güçlendirecek ve İttifak güvenliğine yönelik katkılarını sürdürecektir. Romanya’yla aramızdaki stratejik ortaklığı da ileri götürmeye kararlıyız. Ekonomimiz sarsılmadan yoluna devam etmektedir. Bankacılık sistemimiz sağlamdır. Yabancı yatırımcıların ülkemize güveni sürmektedir." diye konuştu.

- "Türkiye bir monarşi değildir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye aleyhinde bir karalama kampanyası yürütüldüğünü belirten Ertaş, "Dışarıda bu konuda bir saplantı var. Cumhurbaşkanımızın, demokratik seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı olduğunu ve halkın yüzde 51’inin oyunu aldığı unutulmamalıdır. Türkiye bir demokrasidir ve demokraside kurumlar, kurallar, parlamento, siyasi partiler vardır. Cumhurbaşkanımızın tek başına her konuda karar verdiğine dair bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu yanlıştır. Türkiye bir monarşi değildir. " ifadesinde bulundu.

Ertaş, idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarına ilişkin, "Biz bu konudaki yükümlülükleri biliyoruz. Henüz olgunlaşmamış bir tartışmadan yargıya varılmamalı. Gözaltı sırasında kötü muamele vakaları varsa bunlar titizlikle incelenir. İçinden geçtiğimiz olağanüstü durumu anlamanızı rica ediyorum. Burada ordu içinde bir grup parlamento ve cumhurbaşkanlığını bombalasa neler yaşanırdı?" diye konuştu.

"Okul yöneticileri FETÖ üyesi olduklarını inkar etmiyor"

Romanya’daki FETÖ okullarının yöneticilerinin de kendilerinin FETÖ üyesi olduklarını inkar etmediklerini belirten Ertaş, şöyle devam etti:

"Geçen gün bir yöneticileri Gülen’i önemli Romen tarihi şahsiyetleri Eminescu ve Caragalie’ye benzetti. Bu grup ülkemizin güvenliğine büyük bir tehdittir ve Romanya ile dünyadaki tüm ülkeleri bu konuda uyarıyoruz. MGK tarafından terör örgütü ilan edilen FETÖ’yle bağlantılı yurtdışındaki kuruluşlar hakkında ilgili ülke makamları nezdinde, Türkiye olarak gerekli uyarıları yapıyoruz. Bazı ülkelerin bu konuda adımlar attığını görüyoruz. Romanya’daki muhataplarımıza da uyarılarımızı tabiatıyla ilettik ve iletmeye devam ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :