Türk Sayıştayına başkanlık görevi

Türk Sayıştayına başkanlık görevi

Türk Sayıştayı, 3 yıllığına Avrupa Sayıştaylar Teşkilatı başkanlığını devraldı- Sayıştay Başkanı Baş:- "Başkanlık görevini yürüteceğimiz süreçte teşkilat üyeleri arasındaki iş birliğini ve bilgi paylaşımını artırmayı hedefliyoruz"- "Türk Sayıştayının kapa

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Türk Sayıştayı, 3 yıl süreyle Avrupa Sayıştaylar Teşkilatı (EUROSAI) başkanlığını yürütecek.

İstanbul'da 22-25 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ve 51 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "10.EUROSAI Kongresi"nde, teşkilatın daha önce Hollanda Sayıştayında bulunan başkanlık görevi, Türkiye'ye devredildi. Türk Sayıştayı, 2017-2020 döneminde teşkilatın başkanlığını üstlenecek.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Sayıştay Teşkilatının (INTOSAI) bölgesel teşkilatlarından biri olan EUROSAI'nin, AB ülkeleri ve AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkelerini kapsayan 49 üye ülkeyle Avrupa Birliği Sayıştayından oluştuğunu belirtti.

Türk Sayıştayının EUROSIA başkanlığını başarıyla üstleneceğini dile getiren Baş, söz konusu görevin kongrede yapılan seçim sonucuna göre bir sonraki dönemde Çekya'ya devredileceğini söyledi.

Baş, İstanbul'da yapılan kongrenin oldukça verimli geçtiğini, etkinlik kapsamında seminer ve çeşitli çalışma oturumlarının düzenlendiğini anlattı.

Kongrede yapılan teknik çalıştaylarda, uluslararası kamu sektörünün denetim standartlarının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve muhtelif çözüm önerilerinin ele alındığına dikkati çeken Baş, başkanlar düzeyinde yapılan seminerlerde de Birleşmiş Milletler'in 2030 kalkınma hedeflerine nasıl katkı sağlanabileceğinin değerlendirildiğini bildirdi.

Baş, EUROSAI'nin yeni stratejik planının kongrede onaylandığını ifade ederek, planda iki önemli hedefin bulunduğunu, bunlardan birinin Sayıştaylar arasındaki iş birliklerini artırmak ve bilgi paylaşımını sağlamak, diğerinin ise her bir ülke Sayıştayının kapasitesini geliştirmek suretiyle denetimde etkinliği yükseltmek olduğunu belirtti.

- "Türk Sayıştayı Avrupa'da parmakla gösterilecek kurumlar arasında"

Bütün ülkelerde Sayıştayların meclis adına denetim yaptığına işaret eden Baş, kamu kaynaklarının kullanımı konusunda raporlamaların yapıldığını dile getirdi.

Baş, Türk Sayıştayının gerek tarihi geçmişi gerek kapasitesi ve yetkileri anlamında Avrupa'da parmakla gösterilecek birkaç Sayıştay arasında olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"AB'de Sayıştay kurumları farklılık arz ediyor. Bir kısım Sayıştaylar bizde olduğu gibi yargı yetkisi de bulunanlar. Bir kısmının ise bu yetkisi bulunmuyor, başkan ve denetçilerden oluşuyor. Bu tür Sayıştaylarda denetimlerin meclise raporlanması konusunda bazı farklılıklar var. Türk Sayıştayı olarak bizim sistematiğimiz tamamen INTOSAI tarafından öngörülmüş olan mali raporlama, uygunluk ve performans denetimi gerekliliklerine uyum sağlamış durumda. Türk Sayıştayının kapasite ve yetkinliği dünya çapında pek çok ülkenin Sayıştayından daha yüksek durumda."

- "Temel hedefimiz iş birliği ve bilgi paylaşımını artırmak"

Baş, temel hedeflerinin başkanlık görevini yürütecekleri 3 yıllık süreçte teşkilat üyeleri arasındaki iş birliğini ve bilgi paylaşımını artırmak olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, stratejik planda yer alan amaca yönelik olmak üzere ortak ya da paralel denetimler yapılacağını anlatan Baş, şunları kaydetti:

"Şüphesiz ülkelerde birtakım gündemi işgal eden, çeşitli şekillerde hükümetlerin harcamalarını yönlendiren konular oluyor. Örneğin son dönemde en fazla gündeme çıkan konulardan biri göç. Göçmenlere ayrılan kaynakların sistematik şekilde koordine edilip edilmediği gibi birden fazla ülkeyi ilgilendiren konularda ortak veya paralel denetimler gündeme gelebiliyor.

Aynı konunun birden fazla ülke Sayıştayı tarafından denetlenip bir şekilde rapora bağlanması, uygulama farklılıklarının da görülmesi açısından önem arz ediyor. Bu raporlar ilgili ülkelerin hükümetleriyle de paylaşılıp, bilgi paylaşımının daha üst seviyeye taşınması amaçlanıyor. Paylaşımları ortak denetimler suretiyle yapıyoruz. Geçtiğimiz süreç içinde çeşitli ülkelerde ortak denetimler yapıldı. Bu sayede denetimler vasıtasıyla hem biz denetim kültürümüze ilaveler yapıyoruz hem de oluşmuş, şekillenmiş ve kurumsal bir çerçeveye oturmuş olan denetim kültürümüzü gelişmeye açık olan ülkelerin istifadesine sunmuş oluyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :