Türk Patent Ödülleri töreni

Türk Patent Ödülleri töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)-"Son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz atılımlar millet olarak yeniden özgüvenimizi kazanmamıza, şanlı dönemlerimizi hatırlamamıza vesile oldu. Gömülmek istendiğimiz mezardan çıktık, artık böyle bir dönem yok, üzerimize dökülmeye çal

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 12 yılda gerçekleştirdikleri atılımların özgüven kazanmaya, şanlı dönemleri hatırlamaya vesile olduğunu belirterek, "Gömülmek istendiğimiz mezardan çıktık, artık böyle bir dönem yok, üzerimize dökülmeye çalışılan betonu parçaladık, yeniden nefes almaya, çevremizle irtibat kurmaya başladık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından verilen “4. Türk Patent Ödülleri” töreninde yaptığı konuşmada, ödül alacak tüm firmaları, kurumları, kişileri, Ar-Ge çalışanlarını, mühendisleri, tasarımcıları kutlayarak, Türkiye’nin fikri ürün havuzunu genişleten, zenginleştiren herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Alanlarında yenilik üreten isimsiz kahramanları selamlayarak, bu kişilerin problem çözme, buluş ve tasarım yapma heyecanlarının ve şevklerinin, daim olmasını dileyen Erdoğan, üretilen her yeniliğin, buluşun, özgür tasarımın Türkiye’nin 2023 hedefleri yolunda atılmış kıymetli bir adım olarak değerlendirdiğini belirtti.

"Atalarımız 'Marifet iltifata tabidir' diyor, bu bakımdan ortaya konulan marifetlerin ödüllendirilmesini önemli görüyorum" diyen Erdoğan, marifetlerin, buluşların, tasarımların üretiminin sürdürülebilir olması için iltifatların da süreklilik arz etmesi gerektiğini söyledi.

Çeşitli kamu kurumlarınca uygulanan Ar-Ge tasarım teşvik mekanizmalarının, hayati ve hayırlı bir iş olduğuna dikkati çeken Erdoğan, özel sektörün de aynı duyarlılıkla davranarak, firmalarında Ar-Ge çalışmaları yapanları, tasarımcıları taltif etmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, böylece en tepeden en alt kademeye kadar her aşamada yeniliğin, buluşun, problem çözmenin teşvik edildiği bir sisteme sahip olunacağını vurguladı. 

-"Rakamlar Türkiye’nin kabına sığmadığını gösteriyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi sınai mülkiyette de büyümeyi, gelişmeyi, dünyada adından söz ettirmeyi sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayıları, düzenli şekilde artıyor. Bu durum Türkiye'nin fikri sermayesinin genişlemeye devam ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin yıllık yerli patent başvuru sayısı 12 yıl önceki seviyesinin 11 katına çıkarak, 5 binler seviyesine ulaştı. Faydalı model başvurularıyla değerlendirildiğinde yerli buluş sayısı 8 binin üzerine çıktı. 2014'te 40 bini aşan tasarım başvurusuyla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapan ülkeler sıralamasında Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye 2014'te 110 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi durumunda. Uluslararası patent başvurusu da 2002'de yılda sadece 85 iken, bugün yılda 600’e yaklaştı. Ar-Ge harcamalarımızın yıllık tutarı 13 milyar doların üzerine çıktı. Bu gelişmeleri destekleyen en önemli kurumlar olan üniversitelerimizin sayısı 76’dan geçtiğimiz günlerle kurulanlarla birlikte 181’e ulaştı. Buna paralel olarak bilimsel yayın sayımızda 3,5 kata varan artış oldu. Bu bile tek başına ülkemizdeki dinamizmi ve potansiyeli ortaya koyan çok önemli göstergedir. Bu rakamlar Türkiye’nin kabına sığmadığını gösteriyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar elde edilen neticelerin önemli ama yeterli olmadığına işaret ederek, "Zira bizim 2023 hedeflerimiz var, bunun için katetmemiz gereken daha çok mesafe bulunuyor. İnşallah Türkiye’yi 2023 hedeflerine sizlerle birlikte ulaştıracağız” dedi.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın bilgiye, bilime, yeniliğe, buluşa, tasarıma yabancı olmadığını, Kayseri’den Bursa’ya, Edirne’den Manisa’ya kadar pek çok şehrin dönemlerinin eğitim ve bilim merkezleri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un asırlar boyunca sadece Türkiye'nin değil tüm bölgenin, dünyanın parlayan yıldızı olduğunu, Ankara'nın da Cumhuriyet ile bu bakımdan sürekli arayış içerisine girdiğini kaydetti. 

-"Gömülmek istendiğimiz mezardan çıktık, artık böyle bir dönem yok"

"Harazmi’den Ali Kuşçu'ya, El Cabir'den Mimar Sinan'a, İbni Sina'dan Piri Reis'e bilgi ve yenilik bakımından dönemlerinin en iyisi olan isimlere sahibiz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her ne kadar geçtiğimiz 200 yıl, diğer alanlarla birlikte bu konuda da bir fetret dönemi yaşamamıza sebep olmuşsa da inanıyorum ki artık bunu geride bırakma aşamasındayız. Son 12 yılda gerçekleştirdiğimiz atılımlar, millet olarak yeniden özgüvenimizi kazanmamıza, şanlı dönemlerimizi hatırlamamıza vesile oldu. Gömülmek istendiğimiz mezardan çıktık, artık böyle bir dönem yok, üzerimize dökülmeye çalışılan betonu parçaladık, yeniden nefes almaya, çevremizle irtibat kurmaya başladık.

Elbette hala pek çok sıkıntımız var ama artık eskisinden farklı olarak bir imkana sahibiz. Nedir o? Önce bunun cevabını bulmamız lazım, kendimize güveniyoruz, başarabileceğimize inanıyoruz, eğer inanmak başarmanın yarısıysa biz bu yarıyı çoktan geçtik. Çünkü inançla birlikte artık somut neticelere de sahibiz."

Ekonomide, altyapıda, sosyal devlet olma konusunda, uluslararası alanda, elde edilen önemli neticeler olduğunu vurgulayan Erdoğan, "En basit şekilde ifade edecek olursak, bugünün Türkiyesi 12 yıl öncesinin Türkiyesinden hamdolsun 3 kat daha büyük ama yetmez. İnşallah 2023 hedeflerimize de ulaşacak ve Türkiye'yi 3 kat daha büyüteceğiz, hiç şüpheniz olmasın bunu da başaracağız. Çünkü buna inanıyoruz, inanmakla kalmıyor, her alanda bu doğrultuda çalışıyor, mücadele ediyoruz."

-"Allah doğruların yardımcısıdır" 

Türkiye'de, ülkesine, milletine ve dile getirdiği tüm bu hedeflere inancı olmayanların da bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Bugüne kadar onları dikkate almadık, bundan sonra da almayacağız. Biz bugüne kadar onlar için de mücadele ettik, onlar için de çalıştık, bundan sonra elde edilecek başarılardan onlar da, onların evlatları da hiç şüphesiz faydalanacaklar. Ülkemizde yaşayan 78 milyon vatandaşımız ve coğrafyada yaşayan tüm kardeşlerimiz için çalışmaya, çabalamaya devam edeceğiz. Allah doğruların yardımcısıdır, biz doğru yolda olduğumuza, doğru işler yaptığımıza inanıyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin mücadelelerinde kendilerini hiç yalnız bırakmadığını, yolda koymadığını belirtti. Necip Fazıl Kısakürek'in "Tohum saç, bitmezse toprak utansın / Hedefe varmayan mızrak utansın / Ustada kalırsa bu öksüz yapı, onu sürdürmeyen çıkar utansın" dizelerini okuyan Erdoğan, "Böyle diyerek, bu inançla, bu aşkla, sevdayla yeni Türkiye yolunda çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler