Türk mutfağını Hindistan'da tanıtacaklar

Türk mutfağını Hindistan'da tanıtacaklar

Hindistan'da 31 ülkenin katılımıyla düzenlenen "Uluslararası Baharat Yolu Yemek Festivali"ne katılacak Türk şefler, Türk mutfağına özgü lezzetleri beğeniye sunacak- Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bagi:- "Zengin bir mutfağımız v

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - UNESCO Hindistan Ofisi ile Kerala Eyaleti Turizm Departmanlığınca organize edilen "Uluslararası Baharat Yolu Yemek Festivali"ne katılacak Türk şefler, dünyaya Türk ve Osmanlı mutfağını tanıtacak.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Genç Aşçı Milli Takımı Direktörü, Uluslararası Master Şef Naif Bagi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan'da 23-26 Eylül'de gerçekleştirilecek festivalde, ülkelerin kendi kültür ve mutfaklarını tanıtacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığının da katkılarıyla festivale katılacaklarını ifade eden Bagi, burada Türk mutfağından lezzetleri beğeniye sunacaklarını bildirdi.

Türk ve Osmanlı mutfağını dünyanın birçok yerinde tanıtmak istediklerini dile getiren Bagi, "Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer aldığımızı göstermek istiyoruz. Bu tür etkinliklerdeki amacımız, Türk turizmine katkıdır. UNESCO'nun destek verdiği bir organizasyon. Festival için Türklerin göçebe dönemindeki yemek kültürlerini araştırdım." diye konuştu.

Festivalde stant kuracaklarını belirten Bagi, "Toplu olarak şefler, pazarları gezecek. Onların baharatlarıyla kendi mutfağımızı bütünleştirerek yemekler yapacağız. Orada karar vereceğiz, planlayıp, menüyü yapacağız. Aynı zamanda ülkeler arası yarışma da olacak. Ekip olarak Türk mutfağını yarışmada temsil edeceğiz." dedi.

- "Türk mutfağı sadece kebap ve lahmacundan ibaret değil"

Yurt dışındaki festivallere katılırken sponsor bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan Bagi, Türk mutfağını yeterince tanıtamadıklarını söyledi.

Hindistan ile birlikte 70. ülkeyi ziyaret edeceğine dikkati çeken Bagi, "Mutfağımız, dünyanın en iyilerinden birisi. Bir Asya mutfağı gibi baharatlı, aromatik değil, sevilen bir mutfak. Maalesef tanıtamıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde yaptığımız yemekleri tadanlar, bunları nerede yiyebileceklerini soruyor. Modernize evresi geçirmek lazım. Yurt dışında yapılan restoranlar bizim yansımamız." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında "Türk mutfağı" adı altında açılan restoranların Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminden geçmesi gerektiğini savunan Bagi, şunları kaydetti:

"Belirli bir standart oluşturulması lazım. Dekorasyonundan tutun da menüsüne kadar. En büyük problemimiz yurt dışındaki Türk restoranlar. Tabii ki aralarında çok iyileri var ama iyileri çoğaltmamız gerekiyor. İtalya'nın makarna ve pizzası neden bu kadar ünlü oldu? Çünkü yurt dışında yapılan çalışmaları devlet destekliyor, belirli standartlar sunuyor. Türkiye'deki iyi markaların yurt dışına açılması gerekiyor. Yurt dışında ne kadar kaliteli, güzel mekanlar açarsak, mutfağımız o kadar üst seviyeye çıkar ve tanıtımı da artar. Türk mutfağı sadece kebap ve lahmacundan ibaret değil. Zengin bir mutfağımız var. Her bir yöremizin mutfağı, dünyadaki bir ülkenin mutfağına bedel. Daha çok tanıtmamız lazım."

Bagi, federasyon olarak UNESCO Gastronomi Şehri adayı Şanlıurfa ve Gaziantep'te çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Adaylığın olumlu sonuçlanması halinde bu şehirlere dünyadan turlar düzenleneceğini anlatan Bagi, bu sayede Türk yemekleri ve kültürünün daha çok tanınacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :