Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yıl dönümü

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yıl dönümü

İlk kadın milletvekillerinden Satı Çırpan (Satıkadın) Kahramankazan ilçesindeki mezarı başında anıldı

ANKARA (AA) - Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yıl dönümünde, ilk kadın milletvekillerinden Satı Çırpan (Satıkadın), Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Satıkadın için ilk tören adına yapılan parkta düzenlendi. Buradaki törene Kaymakam Engin Aksakal, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceylan, Satıkadın'ın ailesi, ilçedeki siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kadınlar katıldı.

Satıkadın Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından ziyaretçiler, anıt mezara geçerek dua etti, çiçek bıraktı.

Daha sonra Kahramankazan Belediyesi tarafından Satıkadın'ın müzeye dönüştürülen evi ziyaret edildi. Satıkadın'ın torunu Zekai Çırpanoğlu davetlilere müzede sergilenen eserler hakkında bilgi verdi.

Çırpanoğlu, törenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünün kendileri için ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Gurur verici bir gün yaşadıklarını dile getiren Çırpanoğlu, ''5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümünde babaanneniz Satıkadın'ı anmak için buraya toplandık. Ben bu vesileyle Satıkadın ailesi adına bütün kadınlarımızı Atatürk'ün izinde siyasette daha fazla aktif olarak yer almaya davet ediyorum.'' ifadelerini kulandı.

- Satıkadın

Satıkadın, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimde meclise girerek, 1935-1939 yılları arasında 5. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. O yıl seçilen ilk 18 kadın milletvekili arasında yer aldı. 1956 yılında hayatını kaybeden Satıkadın, aynı zamanda ''ilk köylü kadın milletvekili'' olarak da anılıyor.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yıl dönümü

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :