Türk-İş Genel Başkanı Atalay:

Türk-İş Genel Başkanı Atalay:

"Kıdem tazminatında fona geçilmesi meselesi geçmişte yaşadıklarımız göz önünde bulundurulduğunda bize hiç güven vermiyor. İşsizlik Fonu'nun durumu ortada. Fonda 108 milyar lira birikmiş ama bunun sadece 16 milyar lirayı işçi kullanmış. Yollara, köprülere

ANKARA (AA) - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kıdem tazminatında fona geçilmesi meselesi geçmişte yaşadıklarımız göz önünde bulundurulduğunda bize hiç güven vermiyor. İşsizlik Fonu'nun durumu ortada. Fonda 108 milyar lira birikmiş ama bunun sadece 16 milyar lirayı işçi kullanmış. Yollara, köprülere harcanan bu paranın asıl sahibi işçiler. İşte bundan dolayı fona hiç sıcak bakmıyoruz." dedi.

Atalay, Türk-İş tarafından bir otelde basın mensuplarına verilen iftarda, çalışma hayatının gündemdeki konularına değindi.

Kıdem tazminatını kazanılmış bir hak ve işçilerin ücretleri içerisinden ödenmesi sonraya bırakılmış bir parça olarak gördüklerini belirten Atalay, buna karşın bazı siyasetçilerin ve işverenlerin kıdem tazminatını gereksiz bulmalarını eleştirdi.

Belli çevrelerin kıdem tazminatını özellikle tartışmaya açtığına ve böylece çalışma hayatının diğer sorunlarının konuşulmasını engelemeye çalıştığına dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:

"Güven duymak insanın en büyük sermayesidir. Kıdem tazminatında fona geçilmesi, geçmişte yaşadıklarımız göz önünde bulundurulduğunda bize hiç güven vermiyor. İşsizlik Fonu'nun durumu ortada. Fonda 108 milyar lira birikmiş ama bunun sadece 16 milyar lirayı işçi kullanmış. Yollara, köprülere harcanan bu paranın asıl sahibi işçiler. İşte bundan dolayı fona hiç sıcak bakmıyoruz ama buna karşın kıdem tazminatını alamayanlarla ilgili bir çalışma yapılabilir."

İşveren örgütlerinin de kıdem tazminatında mevcut sistemin devamından yana olduğunu vurgulayan Atalay, tüm işçi konfederasyonlarının da kıdem tazminatında hak kaybına karşı olduğunu belirtti.

- "İşçisinin kıdem tazminatını ödemeyen işverenlere de ceza kesilsin"

Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz bir şeyin ülke gündemine geleceğini düşünmediğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanın, taraflar anlaşmadan bu meseleyi gündeme getirmeyin diye ifadeleri var ama buna rağmen bu yıl yine kıdem tazminatı gündeme geldi. Ülkeyi yönetenlerin açıklamalarına baktığımızda, bugün kıdem tazminatı konusunda bulunduğumuz noktanın iki ay öncesine göre daha bir nokta olduğunu görüyoruz. Bugün sayın Başbakanın hak kaybı olmayacak yönündeki açıklaması bile çalışanları rahatlatıyor."

Kıdem tazminatında asıl sorunun bu haklarını alamayanlar olduğuna dikkati çeken Atalay, "Nasıl vergisini ve işçisinin sigorta primini ödemeyen işverenlere ceza kesiliyorsa işçisinin kıdem tazminatını ödemeyen işverenlere de ceza kesilsin. Bu yapılırsa kıdem tazminatı sorunu ortadan kalkar." dedi.

- "Taşeron işçisi, hükümetin kadro sözünü tutmasını bekliyor"

Atalay, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda hükümetin ağır davrandığını belirterek, 800 bine yakın taşeron işçisi ile bunların ailelerinin hükümetin kadro sözünü tutmasını beklediğini söyledi.

Kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesi için taleplerini bir süre önce ilettiklerini anımsatan Atalay, hükümetin kendilerine yapacağı teklifi beklediklerini dile getirdi.

Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan çalışmaktan memnun olup olmadıkları yönündeki bir soru üzerine, "Şu ana kadar bir problem yok ama önümüzde kamu sözleşmeleri var. Sayın Bakan en büyük imtihanı toplu sözleşmede verecek." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İncirlik Üssü'nü kullanarak Suriye ve Irak'taki bazı terörist gruplara destek verdiği yönündeki bir soru üzerine Atalay, "İncirlik'ten Almanlar çekiliyor ama Almanlardan önce çekilmesi gerekenler Amerikalılar. Son 25 sendir Amerikalıların orada ne yaptığını herkes biliyor. Almanya'ya koyduğumuz bu tavrı Amerika'ya da koymamız gerekiyor." yanıtını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :