Türk-İş Başkanlar Kurulu:

Türk-İş Başkanlar Kurulu:

"(Esnek çalışma) Söz konusu düzenlemelerin iş ve işçi dünyasında önemli problemlere yol açacağı, sosyal taraflar arasında güveni sarsacağı, iş barışını bozacağı görülüyor"- "(Kıdem tazminatı) Kazanılmış haklardan geri adım atılmasına asla izin verilmeyece

ANKARA (AA) - Türk-İş Başkanlar Kurulu, esnek çalışma düzenlemesiyle ilgili, "İş ve işçi dünyasında önemli problemlere yol açacağı, sosyal taraflar arasında güveni sarsacağı, iş barışını bozacağı görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, Konfederasyonun Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın bugün Bursa'da yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, toplantının ardından Başkanlar Kurulu'nun sonuç bildirisi hazırladığı vurgulanarak, bildirideki şu ifadelere yer verildi:

"64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer aldığından gündeme getirilen ve TBMM'ye sevk edilen ve halen komisyonda görüşülmekte olan 'Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma'yı içeren 'İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' gündeme geldiği günden itibaren hassasiyetle değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma ve araştırmalarda; söz konusu düzenlemelerin iş ve işçi dünyasında önemli problemlere yol açacağı, sosyal taraflar arasında güveni sarsacağı, iş barışını bozacağı görülüyor."

Bildiride, kıdem tazminatı konusunda Türk-İş Genel Kurulu'nda daha önce oy birliği ile karar alındığı anımsatılarak, "Kazanılmış haklardan geri adım atılmasına asla izin verilmeyeceği noktasında kararlılığımız ortadadır ve göz ardı edilmemelidir" ifadeleri kullanıldı.

- "Tüm taşeron işçiler kadroya geçirilmelidir"

Bildiride ayrıca, "Alt işverenlik (taşeron) uygulamasının yol açtığı sorunları çözmek için kamuda çalışan tüm taşeron işçiler asıl işçi-yardımcı işçi ayırımı yapılmadan kadroya geçirilmelidir. Taşeron işçilerinin haklarının sağlanması ve korunması için bir 'çerçeve protokol' yapılmalıdır. Kamuda geçici işçi statüsünde 6 aydan az çalıştırılan (5 ay 29 gün) işçilerin daimi kadroya geçirilmeleri için gerekli yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır" görüşleri savunuldu.

Asgari ücretin net bin 300 lira olmasının ardından Yüksek Hakem Kurulu'nca alınan kararların özellikle taşeron işçi sözleşmelerine olumsuz yansıdığının belirtildiği bildiride, "Bununla birlikte ücret zammı ve sosyal yardım ödemelerini düşürmüştür. Ayrıca bazı işverenler toplu iş sözleşmesini bahane ederek, ihale sözleşmesindeki ücreti ve sözleşme farklarını ödememektedir. Sendika üyesi olmayı ve toplu iş sözleşmesine tabi olmayı cezalandıran, dolayısıyla sendikal örgütlenme konusunda caydırıcı etki yapan bu uygulamaya son verilmelidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

- "Mobbing" iddiaları

Bazı iş yerlerinde sendika üyelerine yönelik mobbing uygulamaları dikkatle takip edildiğinin de vurgulandığı bildiride, şunlar kaydedildi:

"İşçilerimizin verimli ve huzurlu çalışma dirençlerini kırmaya yönelik bu uygulamaları ibretle izliyoruz. Yetkilileri bu konuda anayasanın sağladığı güvenceleri yerine getirmeye davet ediyoruz. Türk Metal Sendikası'nın geçmişte olduğu gibi bugün de bu sorunları aşacak gücü vardır. Başkanlar Kurulu, verilen bu mücadeleyi desteklemeye devam etmektedir."

Bildiride, toplumsal huzuru ve barışı bozmaya yönelik terör olaylarından büyük üzüntü duyulduğuna da işaret edilerek, "Vatanı uğruna şehit olan kardeşlerimizin acısını yüreğimizde hissetmekteyiz. Bu vesileyle bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır, yaralı vatandaşlarımıza şifalar diliyoruz. Ve bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz ki ülkemizin ve milletimizin birliğine yönelik tehditler kirli emellerine ulaşamayacaklardır" ifadeleri kullanıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :