Türk iş adamlarından Tacikistan çıkarması

Türk iş adamlarından Tacikistan çıkarması

Türkiye-Tacikistan İş Forumu 16 Şubat'ta Duşanbe'de yapılacak- Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in de katılacağı forumda Türkiye'den yaklaşık 50, Tacikistan'dan ise 300'den fazla iş adamı yer alacak- Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Er:- "Orta Asya'

ANKARA (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Mahmut Er, iş adamlarından oluşan bir heyetle Türkiye-Tacikistan İş Forumu'na katılmak üzere 16 Şubat'ta Duşanbe'ye gidecek.

Mahmut Er'in yazılı açıklamasına göre, Duşanbe'de gerçekleştirilecek Türkiye-Tacikistan İş Forumu'na Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de katılacak.

Türkiye'den yaklaşık 50, Tacikistan'dan ise 300'den fazla iş adamının yer alacağı forumda, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde faaliyet gösteren Türk iş adamları da bulunacak.

Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) dolayısıyla gerçekleştirilen ziyaretin, 29 Ocak'ta kutlanan Türkiye-Tacikistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılının hemen akabinde gerçekleşmesinin ayrı bir önem taşıdığına dikkati çeken Er, şu ifadeleri kullandı:

"Tacikistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olan Türkiye, aynı zamanda bu ülkenin dış ticaretinde uzun yıllardır ilk 3 sırada yer almaktadır. Son 6-7 yılda önemli gelişme gösteren Tacikistan ekonomisi, sebze, meyve ve pamuk olmak üzere tarımda önemli fırsatlar sunmaktadır. Türk firmalarımız Tacikistan'a konfeksiyondan inşaat malzemelerine, kozmetik-temizlik ürünlerinden gıda maddelerine, makine-ekipmanlardan mobilya ürünlerine kadar birçok ürün ihraç etmektedir."

Er, ülkede yatırımı bulunan ve sayıları her geçen gün artan Türk firmalarının, üretimlerini Tacikistan'ın yanı sıra Afganistan, Kırgızistan, Kazakistan ve önemli gümrük avantajlarının olduğu Rusya'ya ihraç ettiklerini aktardı.

Tacikistan'ın, komşusu Afganistan'a açılan kapı konumunda olduğuna dikkati çeken Er, Özbekistan'daki ekonomik reformların, dışa açılma politikasının ve komşularla gelişen ticari-ekonomik ilişkilerin Tacikistan'daki serbest bölge yatırımcılarına önemli imkanlar sunduğunu anlattı.

Müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Tacikistan'da 500 milyon dolardan fazla iş gerçekleştirdiğini belirten Er, "Orta Asya'nın su kaynaklarının yüzde 65'inin bulunduğu Tacikistan, Türk müteahhitlik firmalarına altyapı, yol, tünel, köprü gibi projelerin yanı sıra baraj projelerinde de önemli iş fırsatları sunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Er, Tacikistan'daki, Duşanbe-Kurgantepe arası yol ve köprü projesi ihalesine Türk müteahhitlik firmalarının da katılmasının beklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ucuz iş gücü, ucuz enerji, çalışkan toplum yapısı, bize benzeyen kültürü, Tacikistan ile iş yapma konusunda Türk firmalarının en büyük avantajıdır. Yine gerek devlet-bürokrasi kademelerindeki, gerek iş dünyasındaki, gerekse tüketici-toplum nezdindeki Türkiye sevgisi, Türk ürünleri ve firmalarına ciddi fayda sağlamaktadır. Ayrıca henüz başta tüketim ürünleri olmak üzere birçok sektörde Avrupalı firmalar henüz tam anlamıyla Tacikistan pazarına girmiş değil. Buradaki rakiplerimizin İran, Çin, Rus menşeli ürünler olması nedeniyle Türk ürünleri oldukça kaliteli bulunuyor. Bu da ihracatçılarımızın işini kolaylaştırmaktadır."

Er, Türkiye-Tacikistan İş Forumu'nun iki ülke arasında gelişen siyasi ve ekonomik ilişkilere katkı sağlayacağını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler