Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu bu hafta Antalya'da yapılacak

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu bu hafta Antalya'da yapılacak

Altıncısı 24-26 Mart'ta Antalya'da düzenlenecek foruma Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yanı sıra İngiltere'den York Dükü Prens Andrew, Dışişleri Bakanı Johnson ile İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmek ve kamuoylarını birbirine yakınlaştırmak amacıyla iletişim platformu olarak kurulan Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun altıncısı 24-26 Mart'ta Antalya'da yapılacak.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre foruma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Prof. Dr. İbrahim Kalın ile Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir iştirak edecek.

Birleşik Krallık tarafından da Kraliyet ailesini temsilen York Dükü Prens Andrew, Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan katılacak.

Etkinlik kapsamında 24 Mart akşamı düzenlenecek gala yemeğinde Başbakan Yıldırım ile York Dükü Prens Andrew'un açılış konuşması yapmaları ve 25 Mart akşamı tertip edilecek kapanış yemeğinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımcılara hitap etmesi öngörülüyor.

Forum çerçevesinde 25 Mart'ta gerçekleştirilecek panellerin açılışı, "Bölge ve Dünya Politikası" başlıklı oturumla yapılacak. Panelde, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Johnson birer konuşma yapacak.

Daha sonra "Brexit"in ele alınacağı panelde Başbakan Yardımcısı Şimşek, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile İngiliz Bakan Duncan katılımcılara hitap edecek.

Enerji konulu panelde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak konuşacak.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ele alınacağı "Türkiye'de Darbe Girişimi ve Sonrası" başlıklı panelde ise AB Bakanı Çelik ve Duncan, konuşma yaparak katılımcıların sorularını yanıtlayacak.

Ortadoğu konusunun ele alınacağı panelde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Prof. Dr. Kalın ile Londra City Üniversitesi Ortadoğu Politika Çalışmaları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rosemary Hollis konuşacak.

Son olarak, savunma ve siber güvenlik konularının işleneceği panelde Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. Demir ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan katılımcılara hitap edecek.

- Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu

Tatlıdil Forumu, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkilere sivil toplumun da katılımıyla yeni bir kurumsal boyut katmak ve iki ülke kamuoylarını birbirine yakınlaştırmak amacıyla iletişim platformu olarak 6 yıl önce kuruldu.

Forumun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2011 yılının mart ayında Birleşik Krallık'a yaptığı resmi ziyaret sırasında kurulduğu açıklanmıştı.

Forumun eş başkanlıkları Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Reha Denemeç ile eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından yürütülüyor.

Forum kapsamında dönüşümlü olarak Türkiye ve Birleşik Krallık'ta yıllık toplantılar düzenlenerek bunlara her iki ülkenin siyaset, iş, medya ve akademi çevrelerinden katılım sağlanıyor.

Ayrıca forum çerçevesinde düzenlenen çeşitli paneller altında Türkiye ve Birleşik Krallık'ı ilgilendiren ikili ve bölgesel konular ele alınıyor.

Foruma, kuruluşundan bu yana Türkiye ve Birleşik Krallık tarafından üst düzey siyasi katılım sağlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :