"Türk çelik sektörü için güçlerimizi birleştirmeliyiz"

"Türk çelik sektörü için güçlerimizi birleştirmeliyiz"

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci:- "Türk çelik sektörümüzün yeni yılda her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için güçlerimizi birleştirmeliyiz"- "Sektörümüz çok zor durumda ve ortak menfaatlere göre hareket etmezsek bu durum sektö

İSTANBUL (AA) - Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün yeni yılda her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sektörümüz çok zor durumda ve ortak menfaatlere göre hareket etmezsek bu durum sektörün sonunu getirebilir" açıklamasını yaptı.
ÇİB tarafından yapılan açıklamaya göre, birliğin organizasyonuyla çelik sektörünün maruz kaldığı sorunlar ile çözüm önerilerinin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda, Türk çelik sektörünün üretim ve ihracatını düşüren MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki pazar daralmaları, Çin'in neden olduğu haksız rekabet, ana ihraç pazarlarının ithal ikamesi için kendi sanayilerini kurmaları, ithalattaki artış, olası İran tehdidi ve sektörün haksız ticaret önlemlerine maruz kalması ana sorunlar olarak paylaşıldı.
Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, İhracatın artırılması, rekabet gücü ve katma değerin yükseltilmesi, farklılaşma, ürün gamı çeşitliliğinin artırılması ve yeni pazarların önemi öne çıkan diğer konu başlıkları oldu.
Toplantıda, tüm sorunların çözümü için ortak hareket kararı alınırken, sektörün durumunu ortaya koyacak SWOT Analizi, Çelik ve Çelik Ürünleri Mutabakat ile Mevzuat Komitelerinin kurulması kararlaştırıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün 2015'i, başta sektörel sorunlar olmak üzere küresel piyasalardaki olumsuz ekonomik ve siyasi koşullar nedeniyle oldukça zor bir şekilde tamamladığını ifade etti.
Bu sorunlara yurt içindeki birçok olumsuz şartların eklenmesiyle ihracat ve üretimin beklentilerinin çok altında kaldığını belirten Ekinci, şunları kaydetti:
"Çelik İhracatçıları Birliği olarak olumsuz sürecin 2016 yılında devam etmemesi, sektörümüzün bu sorunları en az zararla atlatabilmesi ve kayıplarımızın telafisi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türk çelik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak raporlar hazırlıyor, MATİL şirketimizle Çelik Test ve Araştırma Merkezi kurulması projemizi yürütüyor, teknik eğitim faaliyetleri düzenliyor ve ticari heyetler organize ediyoruz. Sektörümüzün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri, Ekonomi Bakanlığından katılımcılarımızla bir araya geldiğimiz bu sektör buluşmamızda da bunlardan biri."
Ekinci, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Türk çelik sektörünün, yeni yılda her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Şirketlerin menfaatleri açısından değil, Türk çelik sektörünün geleceği için olaylara bakılması gerektiğine işaret eden Ekinci, "Sektörümüz çok zor durumda ve ortak menfaatlere göre hareket etmezsek bu durum sektörün sonunu getirebilir. Bu nedenle sektörümüzü artık tekrar ayağa kaldırmak için birlik olma vakti gelmiş, hatta geçmeye başlamıştır" değerlendirmelerini yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :