Türk arkeoloji tarihinin dönüm noktası

Türk arkeoloji tarihinin dönüm noktası

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin arkeoloji tarihinde bir dönüm noktasına ulaşacakları müjdesini verdi. Yapılan açıklamaya göre, kazı çalışmaları Türk bilim insanlarının başkanlığı ve koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek.

Sürdürülebilir Turizmde Türkiye Öncü Konumda

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin küresel sürdürülebilir turizm konseyi ile anlaşma yapan ilk ülke olduğunu vurgulayarak, "Sürdürülebilir Turizm Programı" kapsamında 10 binden fazla tesisin belge alacağını açıkladı. Türkiye'nin, konaklama sektörüyle sürdürülebilir turizm uygulamalarında dünya genelinde örnek alınan bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Türkiye Üçüncü Kez Dünya Miras Komitesi Üyeliğine Seçildi

Bakan Ersoy, Türkiye'nin Anadolu topraklarının medeniyet mirasını koruma sorumluluğuyla birçok başarı elde ettiğini belirtti. Gordion Antik Kenti ve Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle birlikte Türkiye'nin üçüncü kez Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçilme başarısını kutladı.

Türkiye'de Arkeolojiye Büyük Destek

Bakan Ersoy, Türkiye'nin arkeoloji alanında önemli bir adım attığını belirterek, "Geleceğe Miras" projesi ile 18 farklı kazı alanında Türk bilim insanlarının başkanlığında yürütülecek kazı çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Bu projeyle Türkiye'nin arkeoloji tarihinde bir dönüm noktasına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Turizm Gelirlerinde Hedef 100 Milyar Dolar

Bakan Ersoy, turizm sektörünün krizlere direnç kazandığını belirterek, 2022'de yüzde 71 artışla 51,4 milyon ziyaretçi ağırladıklarını ve turizm gelirlerini artırmaya devam ettiklerini açıkladı. Türkiye'nin 2028 hedefi olan 100 milyar dolarlık turizm gelirine emin adımlarla ilerlendiğini ifade etti.

Kültür Varlıklarının Güvenliği ve Kimliklendirme Projeleri

Bakan Ersoy, müzecilikte "Müze Ulusal Envanter Sistemi"nin başladığını ve "Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirme Projesi" ile önemli bir teknolojik devrim gerçekleştirdiklerini belirtti. Yurt dışından getirilen eser sayısını 12 bin 119'a yükselttiklerini ve 5 yıl içinde bütün eserlerin kimliklendirileceğini açıkladı.

Halk Kültürü ve UNESCO Başarıları

Bakan Ersoy, 2023 hedeflerine ulaşıldığını belirterek, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'nde kayıtlı unsur sayısını 30'a çıkardıklarını ve Türkiye'nin bu listede en çok unsur kaydettiren ikinci ülke olduğunu ifade etti. Ayrıca, halk kültürü bilgi ve belge merkezine kayıtlı sanatçı sayısının 5 bin 975'e ulaştığını duyurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.