Türk-Alman Ekonomi Günü Toplantısı

Türk-Alman Ekonomi Günü Toplantısı

EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk: - "Ege İhracatçı Birlikleri olarak temennimiz, Almanya'ya daha çok katma değeri yüksek ürünlerin ihracı konusunda iş birliği yapmak, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarında iş birliği içinde hareket etmek ve daha çok o

İZMİR (AA) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Almanya'ya katma değeri yüksek ürünlerin ihracı konusunda iş birliği yapılması gerektiğini söyledi.

Ünlütürk, EİB ile Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Günü Toplantısı'nda, Almanya'nın 82 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği'nin en önemli pazarı olduğunu söyledi.

Alman ekonomisinin 2009 yılında son 60 yılın en büyük gerilemesini yaşadığına dikkati çeken Ünlütürk, "Almanya ekonomisinin yıllık bazda yüzde 5 küçülmesi, sadece ülkenin kendi iç dinamiklerini değil, stratejik ticari ortağı ülkeleri de olumsuz etkiledi. Almanya önceki yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da ülkemiz ihracatında lider konumunu korurken, ithalatta Çin'in ardından ikinci sırayı almıştır. Dış ticaret açığımız 2016 yılı verilerine göre 7,5 milyar dolar seviyesindedir. 2016 yılı verilerine göre ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak 14 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Birliğimizden 2016 yılında Almanya'ya gerçekleştirilen ihracat 1 milyar 272 milyon dolardır. Ülkeye olan ihracatımızın yüzde 90'ı ağırlıklı olarak sanayi mamullerinden oluşurken yüzde 10 tarım ve gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirilmektedir." dedi.

İki ülke arasındaki yatırım olanaklarına değinen Ünlütürk, şöyle devam etti:

"Ege İhracatçı Birlikleri olarak temennimiz, Almanya'ya daha çok katma değeri yüksek ürünlerin ihracı konusunda iş birliği yapmak, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarında iş birliği içinde hareket etmek ve daha çok ortak yatırım konusunda çalışma alanlarımızı genişletmektir. Ürünlerimizin ülkede daha iyi pazarlanabilmesi ve tanıtılabilmesi için pek çok proje ve çalışma gerçekleştiriyor, fuarcılıkta da dünya lideri olan Almanya'da Türk firmalar olarak birçok fuara iştirak ediyoruz."

- Yeni iş imkanları

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger de 2007 yılından bu yana ekonomi günleri düzenlediklerini belirtti.

Ekonomi günlerini önemsediklerini aktaran Dölger, "Türk ve Alman iş adamlarını buluşturarak yeni iş imkanları yaratmak ve Almanya'yı tanıtmak istiyoruz. Almanya'nın da yatırım için iyi bir ülke ve seçim olduğunu göstermek istiyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk ve Alman şirket temsilcileri sunum yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :